
'Verwacht geen grote evenementen deze zomer'
UTRECHT (ANP) - Mensen die zitten te springen om een feestje, hoeven deze zomer geen grote evenementen te verwachten. Er mag sinds 1 juli wel meer, maar grote samenkomsten zijn volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad lastig te organiseren. "De doorloop moet zijn gegarandeerd en bij meer dan 250 bezoekers moeten zij een zitplek krijgen. Dan houdt een dancefestival al snel op."
De burgemeester van Nijmegen denkt dat een braderie of een kermis prima kan. Een vergunning kan nog worden aangevraagd. Een groot feest is niet reëel, stelt hij. "Veel organisatoren hebben hun personeel al met vakantie gestuurd omdat zij niet meer hadden verwacht dat deze zomer nog iets kon. Sponsoren moeten opnieuw worden gezocht."
Bovendien bestaan er niet heel veel plekken waar grote groepen mensen in deze coronaperiode veilig kunnen samenkomen, zegt hij. De hygiënemaatregelen (toiletten), doorstroming en anderhalve meter afstand moeten zijn geborgd. "De vraag is of het sowieso lucratief is om nu iets te organiseren", vraagt Bruls zich hardop af.
Andere zomer
"Mensen hebben zich goed aan de regels gehouden en daarom kan er nu meer. Corona houdt een zomerslaapje, maar is echt niet weg. Het wordt een andere zomer dan voorheen. Veel mensen blijven thuis of gaan in Nederland op vakantie. Naar de disco gaan, zit er de komende maanden echter nog niet in."
Ook minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is blij dat Nederlanders weer meer "levensruimte krijgen". Hij beklemtoont dat iedereen moet blijven oppassen "totdat er een vaccin is". "Wij moeten met zijn allen echt vermijden dat wij de regels weer moeten gaan aanscherpen." Hij heeft dan ook geen goed woord over voor de demonstranten in Den Haag die ondanks een verbod onlangs toch samenkwamen op het Malieveld.
De minister begrijpt daarom heel goed dat burgemeesters zich hierover zorgen maken. "Om veiligheidsredenen kunnen bepaalde demonstraties niet doorgaan. Het kan niet dat mensen dan toch komen opdagen. Dat is niet zoals wij het hier in Nederland met elkaar hebben afgesproken."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
21 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden