Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervolging van Roma en Sinti herdacht in Kamp Westerbork

Vervolging van Roma en Sinti herdacht in Kamp Westerbork

WESTERBORK (ANP) - In het voormalige Kamp Westerbork wordt zondag de vervolging van Sinti en Roma door de nazi's herdacht.

In mei 1944, tachtig jaar geleden, werden bij een grote razzia 578 Roma en Sinti opgepakt en naar Kamp Westerbork vervoerd. Van hen werden 245 met de trein gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Slechts 31 keerden levend terug.

De herdenking begint zondag om 13.30 uur. Deelnemers lopen dan van de slagboom op het kamp naar het monument met stenen. De namen van alle gedeporteerde Sinti en Roma worden dan voorgelezen. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Oorlogsgetroffenen) houdt een toespraak. Om 15.00 uur leggen de deelnemers kransen.

De Sinti en Roma werden door de nazi's vervolgd, opgesloten en vermoord, net als Joden, communisten, homoseksuelen en Jehova's getuigen. De massavervolging van Roma en Sinti wordt in hun taal porajmos genoemd. Voor de oorlog telde Europa ruim een miljoen Roma en Sinti. Naar schatting een kwart tot de helft van hen werd vermoord.

Meer uit Binnenland

Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

1 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

1 uur geleden
Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

5 uur geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

7 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

8 uur geleden
Ali B was bang dat zedenzaak maanden vertraging zou oplopen

HAARLEM (ANP) - Ali B vreesde na de komst van een nieuwe getuige dat de behandeling van zijn zedenzaak misschien nog maanden zou duren. "Die gedachte was heel moeilijk te dragen", zei hij tegen de media na afloop van de tweede zittingsdag in de rechtbank in Haarlem.

10 uur geleden
Behandeling van zedenzaak Ali B duurt dag langer

HAARLEM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd. Het Openbaar Ministerie komt vrijdagochtend met een strafeis.

10 uur geleden