Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervoerders hekelen extra kosten en uitstoot door nieuwe EU-regel

Vervoerders hekelen extra kosten en uitstoot door nieuwe EU-regel

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven zitten niet te wachten op nieuwe regels die vanaf 2 februari gaan gelden voor truckers in de Europese Unie. Zij moeten vanaf die dag bij iedere grensovergang handmatig in hun tachograaf invoeren dat ze een ander land binnenrijden. Dat kost extra geld, parkeerruimte en CO2-uitstoot, stelt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Een tachograaf is een apparaat dat van vrachtwagens bijhoudt wat de rijtijden en -snelheden zijn. Maar binnenkort moeten vervoersbedrijven met de tachograaf ook bijhouden hoe vaak buitenlandse vrachtwagenchauffeurs binnen de grenzen van een ander land ritten uitvoeren. Volgens EU-regels mogen buitenlandse truckers namelijk maar een beperkt aantal ritten in een andere lidstaat uitvoeren, om uitholling van de arbeidsvoorwaarden tegen te gaan.

TLN schat dat de 96.000 vrachtwagens die dagelijks de Nederlandse grens passeren door de regel samen 307.000 kilogram extra CO2 uitstoten, omdat het meer diesel kost om vanuit stilstand weer een snelheid van 80 kilometer per uur te bereiken. Overigens was het wegvervoer in 2019 goed voor 21 procent van totale CO2-uitsoot van de transportsector, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek. Dat kwam neer op iets minder dan 5,5 miljard kilogram CO2 en andere broeikasgassen.

Tijdverlies

Voor de brancheorganisatie steken ook het tijdverlies en de extra kosten door het handmatig invoeren van iedere grensovergang. Dit leidt mogelijk tot chaos en onveilige situaties aan de grenzen als de naar schatting 96.000 vrachtwagens die dagelijks de Nederlandse grens parkeren vijf minuten stil moeten staan voor de administratieve handeling, waarschuwt de belangenvereniging. Parkeerplaatsen bij rustplaatsen aan de grens zullen dan snel vollopen, omdat chauffeurs de gelegenheid waarschijnlijk aangrijpen om hun verplichte pauze te houden.

Volgens de brancheorganisatie moet de EU een minder bewerkelijk alternatief invoeren. Zo zouden chauffeurs bij hun eerste echte stop een landcode kunnen invoeren, in plaats van direct na de grensovergang een wijziging doorvoeren.

Meer uit Financieel

Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

4 minuten geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

24 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

25 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

9 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

9 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

9 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

10 uur geleden