Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervoerders constateren slechtere naleving mondkapjesplicht

Vervoerders constateren slechtere naleving mondkapjesplicht

DEN HAAG (ANP) - Mondkapjes worden in het openbaar vervoer minder gedragen sinds het afschaffen van de 1,5 metermaatregel en andere coronaregels eind vorige maand. De laatste weken is de naleving niet verder verslechterd, zeggen de landelijke branchevereniging OV-NL, vervoerdersbedrijf Arriva en lokale vervoerders.

De lagere bereidheid om een mondkapje te dragen "ging hand in hand" met het loslaten van andere maatregelen eind september, aldus een woordvoerster van OV-NL. "Het openbaar vervoer is nu bijna de enige plek dat het nog verplicht is." Toch benadrukt de branchevereniging dat het overgrote deel van de reizigers mét masker in de trein, bus en metro zit.

Voorlopig blijft de handhaving nog hetzelfde. "Die is sinds het begin van de coronapandemie niet veranderd." Volgens de woordvoerster is het handhaven gericht op de-escalatie, dat wil zeggen dat mensen zonder mondkapje daar eerst op worden aangesproken. "Als mensen het dan echt heel bont maken, dan worden zij beboet." Het is volgens OV-NL "op korte termijn niet haalbaar" om de mondkapjescontrole in het ov strenger te maken. "Het kost extra geld om mensen aan te nemen en we hebben niet zomaar extra boa’s", aldus de woordvoerster.

Ook in het openbaar vervoer in Den Haag is de bereidheid om een mondmasker te dragen verminderd, aldus een woordvoerster van vervoerder HTM. "Maar het aantal incidenten en boetes is sinds de versoepelingen niet toegenomen." De Amsterdamse vervoerder GVB schetst eenzelfde beeld als het landelijke, waar ook Arriva en het Rotterdamse RET zich bij aansluiten.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

4 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

4 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

4 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

5 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

6 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

6 uur geleden