
Vervoerders: 40 procent ritten valt uit door staking
DEN HAAG (ANP) - Door de staking van donderdag gaat ongeveer 40 procent van het streekvervoer niet door. Dat is althans de schatting van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) waar de vervoerders bij zijn aangesloten. Vakbond FNV, die de staking organiseert, denkt dat wel 70 procent van het vervoer in de regio donderdag en ook vrijdag niet doorgaat.
Volgens een woordvoerster van de VWOV verschilt het erg per regio hoeveel openbaar vervoer rijdt. Zo gaan rond Schiphol bijna alle ritten door, terwijl dit in het zuiden van Nederland voor minder dan 40 procent geldt. Het beeld blijft naar verwachting de rest van de dag hetzelfde. "Het is nog nooit eerder bij een staking gebeurd dat we ineens een totaal ander beeld kregen."
Zo’n 13.000 mensen in het streekvervoer werken onder de cao waar de staking om gaat. Ongeveer de helft daarvan is FNV-lid, waardoor bestuurder Marijn van der Gaag op basis van een grove schatting verwacht dat zo’n 70 procent van de dienstregeling uitvalt. "Van ons doet bijna iedereen mee en ook niet-leden zijn niet aan het werk. Tussen de 2500 en 3000 leden van FNV hebben aangegeven te staken, terwijl er volgens Van der Gaag in totaal zo’n 6000 mensen in het streekvervoer werken donderdag.
Impasse
De FNV-staking, die ook nog vrijdag doorgaat, is het gevolg van stukgelopen cao-onderhandelingen in de nacht van dinsdag op woensdag. De VWOV spreekt van een "impasse" in de onderhandelingen. De werkgevers zijn van mening dat zij een goed bod hebben gedaan. Voor vakbonden FNV en CNV is dit te weinig. Zij vinden dat het nu aan de werkgevers is om het bod te verbeteren. CNV-leden nemen nu nog de tijd om te bepalen of zij ook willen gaan staken.
Verder is er nog de cao Multimodaal. Deze cao is van toepassing op 1300 werknemers van vervoerders die zowel bus- als treinvervoer aanbieden. Ook binnen deze cao wordt gestaakt op donderdag en vrijdag. Op donderdag in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking. Ondanks de stakingen zijn de onderhandelingen over de cao Multimodaal inmiddels wel weer hervat.
Meer uit Binnenland
HEMMOOR (ANP) - Een Nederlander is overleden bij een duikongeval in de Kreidesee in het Noord-Duitse Hemmoor. De 34-jarige man maakte volgens de politie plotseling een noodopstijging.
6 minuten geledenHOUTEN (ANP) - Vooral in het zuiden van het land valt donderdag wat neerslag, maar daarmee is de droogte nog lang niet opgelost. Volgens Weeronline "liggen we nog steeds op koers voor het droogste recordjaar ooit".
32 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Dirigent Jaap van Zweden heeft een uitzending van Pointer over zijn vermeend grensoverschrijdend gedrag nog niet gezien. Dat laat zijn woordvoerder weten. Pointer meldde donderdagochtend op basis van eigen onderzoek dat de wereldberoemde chef-dirigent zich bij meerdere orkesten schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.
1 uur geledenWINSCHOTEN (ANP) - Voor het afscheid van Jeffrey en Emma is donderdagochtend al ruim 100.000 euro ingezameld. De donaties gaan naar de uitvaart van de twee kinderen. Woensdagochtend startte de crowdfunding, aan het eind van de middag stond de teller op 57.000 euro en in de avond op 90.000 euro.
1 uur geledenZEIST (ANP) - De aanhoudende droogte is rampzalig voor tienduizenden vogels in Nederland. Deze lente is de droogste ooit gemeten in Nederland en daarmee staat het leefgebied van vogels onder druk, meldt Vogelbescherming Nederland. "Moerassen, vennen en weilanden drogen uit en het aantal beschikbare insecten en bodemdieren neemt af", aldus vogelbeschermer Bernard de Jong van Vogelbescherming.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een van de advocaten van de recent gearresteerde advocaat Vito Shukrula spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Volgens haar is het sinds afgelopen vrijdag niet meer mogelijk om contact te krijgen met Shukrula in de Penitentiaire Inrichting, terwijl een advocaat de toegang tot zijn of haar cliënt volgens de wet niet mag worden ontzegd.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Twaalf cruciale bouwprojecten die nodig zijn om het stroomnet in Gelderland uit te breiden, komen in de knel als de provincie de komende anderhalf jaar geen nieuwe activiteiten meer toestaat in zones op 500 meter van sommige natuurgebieden. Netbeheerder Liander waarschuwt dat hierdoor "het realiseren van betrouwbare en tijdige aansluitingen voor klanten in heel Gelderland en het faciliteren van transportcapaciteit in gevaar komt".
4 uur geleden