Vertrouwensinspecteurs onderwijs drukker met mogelijk wangedrag
UTRECHT (ANP) - De vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs hebben over het vorige schooljaar weer meer mogelijke gevallen van geweld, misbruik en intimidatie in de sector gemeld gekregen dan eerder. Ze hadden 2152 dossiers op hun bureaus over psychisch en fysiek geweld en over wangedrag op seksueel gebied. In het schooljaar 2021-2022 lag dit aantal nog op 1743. Een dossier kan over meerdere meldingen gaan.
De groei kan misschien worden verklaard door de grotere bekendheid van een speciaal meldpunt, maar zeker is dat niet. Een vertrouwensinspecteur zoekt ook niet uit wat er gebeurd is, maar kan hulp bieden bij het vinden van oplossingen en het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte.
Sinds enkele jaren maakt de inspectie al meer dossiers op seksueel gebied op. Daaronder groeit het aantal dossiers over "met taken belaste personen richting minderjarige leerlingen of studenten". De mogelijke boosdoeners zijn dus leerkrachten of ondersteunende personeelsleden.
Alle vormen
Vermoedelijke betrokkenen bij de diverse gevallen zijn ook vaak erg jong. "Voor het vierde jaar op rij valt het hoge aantal meldingen op waarbij leerlingen jonger dan 13 jaar betrokken zijn", aldus de inspectie. Ze ziet verder ernstigere vormen van geweld. Er zijn ook meer dossiers over oneigenlijk gebruik van sociale media. Discriminatie op grond van afkomst wordt eveneens veelvuldig gemeld.
Er wordt een toename gezien bij alle vormen van ongewenst gedrag, radicalisering uitgezonderd. In 992 dossiers ging het volgens de rapportage van de inspectie vorig schooljaar over psychisch geweld, in 560 van de dossiers om fysiek geweld, in 318 dossiers over seksuele intimidatie en in 152 dossiers om seksueel misbruik. Het aantal dossiers over discriminatie en radicalisering bedroeg respectievelijk 116 en 7.
'Versterkt motivatie'
Over de kinderopvang liep het aantal dossiers ook op, namelijk in 2022 tot 233 dossiers. In 2019 waren het er nog 134. Ook hier gaat het over seksueel misbruik en seksuele intimidatie, over fysiek en psychisch geweld en over discriminatie en radicalisering. "Een gedeelte van de dossiers komt voort uit de meld-, overleg- en aangifteplicht", verklaart de inspectie.
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemt de cijfers "zeer zorgelijk" in een brief aan de Tweede Kamer. "Het versterkt alleen maar onze motivatie om ons samen met het veld onverminderd te blijven inzetten om het onderwijs veiliger te maken."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
7 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtqia). Dat komt neer op bijna 18 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het is de eerste keer dat statistiekbureau CBS met een schatting over deze groepen komt. Vrijdag is Coming-Outdag.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 "maken zich grote zorgen" over de aankomende winter in het Midden-Oosten. Volgens de organisaties zijn er nu niet genoeg hulpgoederen om de honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, Gaza en Syrië de koude maanden door te helpen. Zij wonen vaak in slechte tenten of zelfs op straat. "Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden."
14 uur geleden