Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vertrouwen Duitse beleggers krijgt flinke knauw

Vertrouwen Duitse beleggers krijgt flinke knauw

MANNHEIM (ANP) - Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie heeft een flinke knauw gekregen. Dat komt waarschijnlijk door zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen. Ondanks dat meer dan de helft van de Duitse bevolking volledig is gevaccineerd, dreigen hierdoor weer aanscherpingen van de coronamaatregelen. Mogelijk maken beleggers zich ook zorgen over de Duitse industrie.

In mei werd nog het hoogste vertrouwensniveau in 21 jaar bereikt, maar daarna ging het snel bergafwaarts met het sentiment bij de oosterburen. Volgens het onderzoeksinstituut ZEW, dat de cijfers bijhoudt, is het vertrouwen met een score van 40,4 nu weer terug op het niveau van eind vorig jaar. In juli was nog sprake van een een niveau van 63,3 en in mei ging het om 84,4. Kenners rekenden in doorsnee op een stand van 55,0 voor augustus.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en premiers van de deelstaten vergaderen dinsdag over het coronabeleid. Duitse media berichten dat de vraag centraal zal staan welke maatregelen nodig zijn om een vierde golf van het coronavirus af te wenden, nu het aantal besmettingen weer sneller stijgt. Er wordt naar verwachting besproken hoe de vaccinatiecampagne kan worden opgevoerd. In de aanloop naar het topoverleg gingen in de Duitse politiek ook stemmen op om te stoppen met het gratis aanbieden van sneltesten aan mensen die ook de mogelijkheid hebben om zich te laten inenten.

Intussen heeft de Duitse industrie veel last van verstoringen in internationale toeleveringsketens. Vorige week werd bekend dat de industriële productie in Duitsland in juni voor de derde maand op rij was gedaald. Tegelijkertijd liepen het aantal geplaatste fabrieksorders en de levertijden van producten verder op. Wat hier meespeelt is dat bij sommige grondstoffen tekorten zijn omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. De Duitse auto-industrie heeft daarbij veel last van het wereldwijde chiptekort.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

1 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

2 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

3 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

5 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

8 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden