
Vertrouwen Duitse beleggers krijgt flinke knauw
MANNHEIM (ANP) - Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie heeft een flinke knauw gekregen. Dat komt waarschijnlijk door zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen. Ondanks dat meer dan de helft van de Duitse bevolking volledig is gevaccineerd, dreigen hierdoor weer aanscherpingen van de coronamaatregelen. Mogelijk maken beleggers zich ook zorgen over de Duitse industrie.
In mei werd nog het hoogste vertrouwensniveau in 21 jaar bereikt, maar daarna ging het snel bergafwaarts met het sentiment bij de oosterburen. Volgens het onderzoeksinstituut ZEW, dat de cijfers bijhoudt, is het vertrouwen met een score van 40,4 nu weer terug op het niveau van eind vorig jaar. In juli was nog sprake van een een niveau van 63,3 en in mei ging het om 84,4. Kenners rekenden in doorsnee op een stand van 55,0 voor augustus.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en premiers van de deelstaten vergaderen dinsdag over het coronabeleid. Duitse media berichten dat de vraag centraal zal staan welke maatregelen nodig zijn om een vierde golf van het coronavirus af te wenden, nu het aantal besmettingen weer sneller stijgt. Er wordt naar verwachting besproken hoe de vaccinatiecampagne kan worden opgevoerd. In de aanloop naar het topoverleg gingen in de Duitse politiek ook stemmen op om te stoppen met het gratis aanbieden van sneltesten aan mensen die ook de mogelijkheid hebben om zich te laten inenten.
Intussen heeft de Duitse industrie veel last van verstoringen in internationale toeleveringsketens. Vorige week werd bekend dat de industriële productie in Duitsland in juni voor de derde maand op rij was gedaald. Tegelijkertijd liepen het aantal geplaatste fabrieksorders en de levertijden van producten verder op. Wat hier meespeelt is dat bij sommige grondstoffen tekorten zijn omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. De Duitse auto-industrie heeft daarbij veel last van het wereldwijde chiptekort.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
8 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
12 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
18 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden