Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vertrouwen consumenten daalt voor vierde maand op rij

Vertrouwen consumenten daalt voor vierde maand op rij

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten in Nederland is in januari voor de vierde maand op rij verslechterd. Steeds meer consumenten merken dat de prijzen sterk zijn gestegen. Daardoor vinden ze het momenteel geen goede tijd om grote aankopen te doen. Ook is men in de huidige nieuwe coronagolf pessimistischer over het algehele economische klimaat.

Dit komt naar voren uit nieuw maandelijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De graadmeter waarmee het statistiekbureau het consumentenvertrouwen bijhoudt, zakte van min 25 in december naar min 28.

Daarmee lag het sentiment opnieuw ruim onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit, met een score van 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013. Toen stond de graadmeter op min 41.

Rem op investeringen

In januari vond 57 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Net als een maand eerder gaat het om het het hoogste percentage sinds het CBS in 2017 begon met dit bij te houden. Verder verwacht nu een groter deel van de Nederlanders dat de prijzen ook in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen. In november vond nog een derde van de mensen dat, nu gaat het om 37 procent.

De verslechtering van het consumentenvertrouwen kan ook een rem zetten op de investeringen door bedrijven. Begin dit jaar zijn de omstandigheden voor investeringen mede door de somberdere stemming van consumenten minder gunstig dan in november, merken deskundigen van het CBS op. Hoe dat precies uitpakt, kan het statistiekbureau nog niet zeggen. De nieuwste cijfers over de investeringen komen uit november. In die maand staken bedrijven op jaarbasis nog bijna 2 procent meer in zaken als machines en gebouwen.

Meer uit Financieel

PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

11 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

39 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

3 uur geleden