Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vertrekkend leider van opstandig Catalonië wil verkiezingen

Vertrekkend leider van opstandig Catalonië wil verkiezingen

BARCELONA (ANP/DPA/RTR) - De separatistische regeringsleider van de Spaanse regio Catalonië, Quim Torra, zegt dat er binnen enkele maanden vervroegde regionale verkiezingen worden gehouden nu hij uit zijn ambt is gezet wegens ongehoorzaamheid. Hij kondigde ook aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof, dat eerder maandag de vorig jaar opgelegde straf bevestigde.

In een toespraak op televisie noemde Torra het besluit van de rechters een politiek gemotiveerde stap om de Catalaanse regering omver te werpen. Desalniettemin wordt verwacht dat zijn plaatsvervanger Pere Aragones nu snel het stokje overneemt.

Torra was veroordeeld voor het ophangen van een spandoek van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens de nationale verkiezingen van 2019. Hij krijgt nu ook een boete van 30.000 euro en mag door de veroordeling de komende anderhalf jaar geen openbaar ambt bekleden.

Demonstraties

Er wordt gevreesd dat met deze uitspraak de situatie in Catalonië weer kan escaleren. Op 1 oktober drie jaar geleden hield de regio een illegaal onafhankelijkheidsreferendum. Dit leidde toen tot protesten, deels met geweld.

Onafhankelijkheidsvereniging Omnium Cultural riep separatisten op zich maandagavond te verzamelen voor gebouwen van de Catalaanse overheid. Bij het gebouw van de Catalaanse regering in Barcelona protesteerden enkele honderden personen.

Ook op andere plekken in Catalonië werd gedemonstreerd. In Girona, een belangrijke stad voor de onafhankelijkheidsbeweging, staken betogers een Spaanse vlag in brand. Bij het Citadel-park in Barcelona dromden enkele honderden demonstranten samen, maar de politie wist te voorkomen dat zij bij het regioparlement konden komen, melden verslaggevers op Twitter. Hoewel er met stenen werd gegooid eindigde de betoging daar volgens lokale media zonder arrestaties.

Meer uit Buitenland

VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

26 minuten geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

54 minuten geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

56 minuten geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

1 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

1 uur geleden
Onderzoek naar kritiek op Israël tijdens slotceremonie Berlinale

BERLIJN (ANP/DPA) - De kritiek op Israël tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) wordt onderzocht, aldus de Duitse cultuurminister Claudia Roth..

1 uur geleden
Team: Navalny werd vermoord in aanloop naar gevangenenruil

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die onlangs in een strafkamp overleed, zou in aanmerking zijn gekomen voor een gevangenenruil, zegt zijn team in een YouTubevideo. Navalny zou zijn vermoord vanwege de aanstaande gevangenenruil, wordt beweerd in de video.

2 uur geleden