Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vertegenwoordiger Suriname wil U-bocht kabinet met slavernijexcuses

Vertegenwoordiger Suriname wil U-bocht kabinet met slavernijexcuses

DEN HAAG (ANP) - Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij wil dat het kabinet een "U-bocht" maakt in zijn plannen om - zoals niet officieel is bevestigd, maar wel uitgelekt - excuses aan te bieden voor het slavernijverleden op 19 december. Dat zegt hij bij aanvang van het overleg in het Catshuis met premier Mark Rutte, een aantal andere leden van het kabinet, en organisaties die zich bezighouden met dit verleden en vertegenwoordigers van Suriname en Caribisch Nederland. Als excuses worden aangeboden volgens de nu uitgelekte plannen, verwacht Roozer niet dat Suriname deze kan accepteren.

De uitgelekte plannen dat het kabinet op 19 december excuses aan wil bieden komen wat Roozer betreft te overhaast. Bovendien vindt hij de datum "volstrekt willekeurig uitgekozen". Hij herhaalt het pleidooi dat de slavernijcomités in Nederland, Suriname, Curaçao en Aruba donderdag kenbaar hebben gemaakt in een brief die is ingezien door NU.nl om op 1 juli volgend jaar excuses aan te bieden. Dan is het precies 150 jaar geleden dat er echt een einde kwam aan slavernij binnen het Koninkrijk.

Bij meerdere genodigden klinkt de roep om meer de tijd te nemen om te bespreken en uit te denken hoe de excuses kunnen worden aangeboden. Roozer zegt dat in het cultureel diverse Suriname meer tijd nodig is om alle meningen te horen en hier consensus over te bereiken.

Helder beeld

Mercedes Zandwijken van de stichting Keti Koti Tafel vindt ook dat er langer gesproken moet worden over waar de excuses precies over gaan. Daarmee bedoelt ze bijvoorbeeld de vragen of de excuses ook gaan over de erfenis van het slavernijverleden en welke normen zijn overschreden. "Als je daar niet gezamenlijk een helder beeld over hebt, dan kan je wel eens een excuus maken dat helemaal fout valt", vreest Zandwijken.

Na bezoeken aan Suriname van een delegatie van de Tweede Kamer en Rutte afgelopen zomer had Roozer verwacht dat de excuses in goed overleg tot stand zouden komen. Maar hij is daarin teleurgesteld. Belanghebbenden moeten wat hem betreft bijvoorbeeld meer invloed hebben op de tekst die wordt uitgesproken als de excuses worden aangeboden, zodat de juiste toon wordt aangeslagen. Hij vindt ook dat er gesproken moet worden over de hoogte van en bestemming van de aan excuses gekoppelde geldbedragen.

Zorgvuldig proces

Machiel Keestra, eveneens van de Keti Koti Tafel, denkt dat het gesprek geslaagd is als wordt besloten dat er een "zorgvuldig proces op gang moet komen vanaf bijvoorbeeld 19 december dat uitmondt in excuses op 1 juli 2023".

Schrijver Roland Colastica is bij het overleg namens Curaçao en zegt te kunnen leven met de datum van 19 december. Hij hoopt dat de excuses het begin worden van "een nieuw tijdperk. Waarin we kunnen zeggen: jongens dit is er gebeurd, dit is gedeelde geschiedenis die we hebben, hoe gaan we hier verder mee door?"

Meer uit Politiek

Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

10 uur geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

11 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

12 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

12 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

14 uur geleden
PVV neigt naar steun wet middenhuur, formerende partijen verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen vallen en daardoor een lagere huurprijs krijgen. De wet haalt het niet zonder steun van die partij.

14 uur geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

14 uur geleden