Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vertegenwoordiger Suriname wil U-bocht kabinet met slavernijexcuses

Vertegenwoordiger Suriname wil U-bocht kabinet met slavernijexcuses

DEN HAAG (ANP) - Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij wil dat het kabinet een "U-bocht" maakt in zijn plannen om - zoals niet officieel is bevestigd, maar wel uitgelekt - excuses aan te bieden voor het slavernijverleden op 19 december. Dat zegt hij bij aanvang van het overleg in het Catshuis met premier Mark Rutte, een aantal andere leden van het kabinet, en organisaties die zich bezighouden met dit verleden en vertegenwoordigers van Suriname en Caribisch Nederland. Als excuses worden aangeboden volgens de nu uitgelekte plannen, verwacht Roozer niet dat Suriname deze kan accepteren.

De uitgelekte plannen dat het kabinet op 19 december excuses aan wil bieden komen wat Roozer betreft te overhaast. Bovendien vindt hij de datum "volstrekt willekeurig uitgekozen". Hij herhaalt het pleidooi dat de slavernijcomités in Nederland, Suriname, Curaçao en Aruba donderdag kenbaar hebben gemaakt in een brief die is ingezien door NU.nl om op 1 juli volgend jaar excuses aan te bieden. Dan is het precies 150 jaar geleden dat er echt een einde kwam aan slavernij binnen het Koninkrijk.

Bij meerdere genodigden klinkt de roep om meer de tijd te nemen om te bespreken en uit te denken hoe de excuses kunnen worden aangeboden. Roozer zegt dat in het cultureel diverse Suriname meer tijd nodig is om alle meningen te horen en hier consensus over te bereiken.

Helder beeld

Mercedes Zandwijken van de stichting Keti Koti Tafel vindt ook dat er langer gesproken moet worden over waar de excuses precies over gaan. Daarmee bedoelt ze bijvoorbeeld de vragen of de excuses ook gaan over de erfenis van het slavernijverleden en welke normen zijn overschreden. "Als je daar niet gezamenlijk een helder beeld over hebt, dan kan je wel eens een excuus maken dat helemaal fout valt", vreest Zandwijken.

Na bezoeken aan Suriname van een delegatie van de Tweede Kamer en Rutte afgelopen zomer had Roozer verwacht dat de excuses in goed overleg tot stand zouden komen. Maar hij is daarin teleurgesteld. Belanghebbenden moeten wat hem betreft bijvoorbeeld meer invloed hebben op de tekst die wordt uitgesproken als de excuses worden aangeboden, zodat de juiste toon wordt aangeslagen. Hij vindt ook dat er gesproken moet worden over de hoogte van en bestemming van de aan excuses gekoppelde geldbedragen.

Zorgvuldig proces

Machiel Keestra, eveneens van de Keti Koti Tafel, denkt dat het gesprek geslaagd is als wordt besloten dat er een "zorgvuldig proces op gang moet komen vanaf bijvoorbeeld 19 december dat uitmondt in excuses op 1 juli 2023".

Schrijver Roland Colastica is bij het overleg namens Curaçao en zegt te kunnen leven met de datum van 19 december. Hij hoopt dat de excuses het begin worden van "een nieuw tijdperk. Waarin we kunnen zeggen: jongens dit is er gebeurd, dit is gedeelde geschiedenis die we hebben, hoe gaan we hier verder mee door?"

Meer uit Politiek

Rutte: doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - "Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar." Dat laat premier Mark Rutte zondag weten op Twitter. De minister-president reageert op doodsbedreigingen waarmee schrijver Pim Lammers te maken kreeg. Die bedreigingen waren aanleiding voor Lammers zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

1 dag geleden
Uslu: doodsbedreigingen aan adres van schrijvers onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) zondag op Twitter. Ze reageert daarmee op doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers, die besloot zich zaterdag terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

1 dag geleden
Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

PARIJS (AFP/AFP) - De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen. De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.

1 dag geleden
CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

AMERSFOORT (ANP) - Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra zaterdag op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

2 dagen geleden
Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

DEN BOSCH (ANP) - GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet. Maar er leven ook zorgen over de steeds innigere linkse samenwerking. Dat werd duidelijk tijdens een gesprek tussen leden van GroenLinks op het partijcongres, dat voor het eerst gehouden werd tegelijk met dat van de PvdA op nagenoeg dezelfde locatie.

2 dagen geleden
PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

DEN BOSCH (ANP) - In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

2 dagen geleden
CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid. Daar wordt Nederland beter van", schrijft hij zaterdag op Twitter.

2 dagen geleden