Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Versoepelingen verwacht tijdens persconferentie over corona

Versoepelingen verwacht tijdens persconferentie over corona

DEN HAAG (ANP) - Naar verwachting komt het kabinet dinsdagavond met voorzichtige versoepelingen van enkele coronamaatregelen. Zo kunnen middelbare scholieren waarschijnlijk weer deels naar school. Mogelijk mogen ook kappers weer open en komt er wat meer ruimte om te winkelen. Ook kijkt het kabinet of jongeren weer buiten kunnen sporten, zeggen ingewijden.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond een persconferentie. Dinsdagmiddag neemt het kabinet pas definitief een besluit. Maandagavond benadrukken bronnen nog dat niets zeker is.

Wel lijkt het zo goed als zeker dat de omstreden avondklok blijft. Alleen door deze maatregel te houden, zou er ruimte zijn om scholen weer deels te openen, zeggen bronnen. Hoewel de rechter vorige week oordeelde dat de wet voor de avondklok niet deugde, is er nu een nieuwe wet. Een hoger beroep tegen de uitspraak loopt nog.

De Tweede Kamer wordt dinsdag bovendien bijgepraat door de directeuren van de verschillende planbureaus over hoe Nederland van de coronacrisis moet herstellen. Eerder riepen zij het kabinet al op aan de slag te gaan met een herstelplan.

De Kamer wordt al regelmatig bijgepraat over de volksgezondheid door onder meer RIVM-baas Jaap van Dissel, zo ook woensdag. Of ook de planbureaus na dinsdag regelmatig zullen langskomen om te praten over de sociale, economische en maatschappelijke effecten van corona, is nog niet bekend.

De roep om te versoepelen neemt al weken toe, ziet ook Rutte. "Iedereen voelt: je moet wat, zo kan het ook niet langer", zei hij maandag tijdens een online sessie met studenten. Steeds meer aandacht is er voor het leed van jongeren, die nu vaker kampen met depressies en burn-outs omdat ze niet naar school kunnen, niet kunnen sporten en weinig sociale contacten hebben. "De rek is eruit", aldus De Jonge maandag.

Ondanks de toenemende druk vanuit de maatschappij, is het nog onzeker hoe ver het kabinet gaat met het verlichten van coronaregels. Er zijn grote zorgen over de coronacijfers, die sinds enkele dagen weer oplopen. Mogelijk komt dat door de besmettelijkere Britse variant van het virus. Vanwege die coronamutant zei Rutte vorige week nog dat er weinig ruimte is voor versoepelingen.

Meer uit Politiek

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

7 uur geleden
Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tussen de partijleiders en hun secondanten. Dan moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer. "De tijd begint te dringen", zei Van Zwol. Ook Dijkgraaf zei dat de "tijd een beetje begint op te raken."

7 uur geleden
Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

11 uur geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

11 uur geleden
Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

13 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

14 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

17 uur geleden