Versoepelde coronaregels in Europa tijdens de feestdagen
DEN HAAG (ANP) - Met nog minder dan een maand te gaan voor Kerstmis, overwegen regeringen in Europa of ze coronamaatregelen tijdens de feestdagen kunnen versoepelen. Hoewel in Nederland een verruiming van de coronaregels nog niet zeker is, hebben verschillende buurlanden wel al maatregelen bekend gemaakt.
In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron dinsdag gezegd dat Kerstmis met de familie gevierd kan worden. De lockdown wordt wellicht 15 december opgeheven, als het aantal besmettingen per dag daalt tot rond de 5000. Half december zouden theaters, musea en winkels weer moeten opengaan. Bars en restaurants blijven nog zeker tot in januari dicht, maar met Kerstmis en Nieuwjaar is er geen avondklok. Bij religieuze bijeenkomsten mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn.
Bondskanselier Angela Merkel is in Duitsland iets voorzichtiger met perspectief bieden. Tot 20 december gelden strenge regels, maar met kerst zullen die worden versoepeld. Donderdag maakte Merkel bekend dat tijdens Kerstmis groepen van maximaal tien personen mogen samenkomen. Ze wees er wel op dat de "moeilijke wintermaanden" zeker tot maart zullen duren en de maatregelen waarschijnlijk in januari van kracht blijven.
Spanje
Ook in het Verenigd Koninkrijk gelden andere regels tijdens de feestdagen. Tussen 23 en 27 december mogen drie verschillende huishoudens een 'bubbel' vormen. Zij mogen bij elkaar over de vloer komen of een religieuze bijeenkomst bijwonen, maar niet samenkomen in restaurants en bars. Als een bubbel eenmaal gevormd is, kan deze niet meer worden veranderd. Reisbeperkingen worden in die periode tijdelijk opgegeven.
De Spaanse regering zei woensdag te overwegen kerstvieringen te beperken tot zes personen. Er wordt nog onderhandeld over deze maatregelen met de regionale autoriteiten. In sommige regio's, zoals Catalonië en Madrid, pleiten de autoriteiten voor een minder streng limiet van tien personen. Ook zou volgens Spaanse media de avondklok naar 01.00 uur 's nachts worden verplaatst tijdens kerstavond en Nieuwjaar.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding. Ook moeten collega's die niet op vaste plekken werken, zoals die in de thuiszorg, een goed werkende alarmknop meekrijgen voor als er iets mis is. De club wil met deze maatregelen "de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen".
1 dag geledenPURMEREND (ANP) - Zo'n 2000 huishoudens in Purmerend en omgeving krijgen van drinkwaterbedrijf PWN het advies om uit voorzorg hun drinkwater drie minuten te koken. Dat komt door een lekkende waterleiding, waardoor mensen in delen van de gemeenten Purmerend en Wormerland sinds woensdagochtend geen of nauwelijks water hadden.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is "niet verder toegenomen", maar zit nog altijd op "een relatief hoog niveau", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
3 dagen geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .
4 dagen geleden