Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verschuiven borstkankeronderzoek leidt tot meer doden'

'Verschuiven borstkankeronderzoek leidt tot meer doden'

DEN HAAG (ANP) - Borstkankervereniging en KWF vinden het een slecht plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker tot nader order te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar. Dit heeft volgens hen tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. De gezondheidsorganisaties roepen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) op om het besluit te heroverwegen.

Door personeelstekort en Covid-19 besloot Blokhuis om het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie een jaar op te schuiven. "Wij voelen ons overvallen door dit besluit", stellen de patiëntenorganisaties. Zij hebben de staatssecretaris om nadere toelichting gevraagd.

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, met het idee om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Elk jaar worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Daarmee worden volgens het RIVM jaarlijks 1450 sterfgevallen voorkomen. De organisaties ontvingen de afgelopen dagen talloze telefoontjes, mails en reacties via social media van ongeruste vrouwen.

"Ik zet alles op alles om de capaciteitsproblemen bij het bevolkingsonderzoek borstkanker door personeelstekort en corona zo goed mogelijk aan te pakken", laat Blokhuis weten. "Elk overlijden dat voorkomen had kunnen worden is er natuurlijk één teveel. Maar nu niets doen is geen optie. Dan komen we te langzaam uit deze problemen met alle risico’s van dien."

Er zijn nu grote regionale verschillen in capaciteit. Minder vaak screenen is de snelste manier om die weg te werken, zegt Blokhuis. Hij vindt het onwenselijk dat de postcode mede bepaalt hoe vaak iemand gescreend wordt. "Dat zou voor elke vrouw natuurlijk ongeveer gelijk moeten zijn." Bovendien geeft de maatregel meer ruimte om nieuwe medewerkers op te leiden, zodat op de langere termijn de capaciteit kan worden vergroot.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 1 maand geleden
Paul Blokhuis (VWS) u minacht het volk! Schandalig u moet dit terugdraaien.

Meer uit Gezond

Ruim 100.000 mensen via GGD gevaccineerd tegen coronavirus

UTRECHT (ANP) - De regionale gezondheidsdiensten hebben tot nu toe meer dan 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. Op zondag zijn 9821 mensen ingeënt en daarmee komt de teller op 106.886, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

11 uur geleden
Dinsdag start inenten eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers

DEN HAAG (ANP) - De GGD begint dinsdag met de vaccinatie van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers tegen het coronavirus. Dat heeft een woordvoerster van de GGD-GHOR zondagavond laten weten. Door de wijziging in de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge, kunnen GGD’en eerder starten met het vaccineren van deze groep. Woensdag start het geven van de tweede vaccinatie aan zorgpersoneel. Drie weken geleden kregen zij hun eerste prik.

23 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gestegen. In totaal zijn nu 2343 patiënten met Covid-19 opgenomen, 41 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen met 4924 onder weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4924 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan zaterdag, toen er 5471 positieve tests werden gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen ligt iets onder het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.685 meldingen van positieve tests.

1 dag geleden
Britten komen terug op uitspraak dat Britse variant dodelijker is

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De Britse regering komt enigszins terug op de bewering dat de gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-Brittannië is ontdekt, dodelijker is dan eerdere varianten. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei zondag tegen Sky News dat de regering er "niet helemaal zeker" van is hoe dodelijk de mutatie is.

1 dag geleden
Afgelopen etmaal 5487 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).

2 dagen geleden
'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

DEN HAAG (ANP) - Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

2 dagen geleden