Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verscherpte lockdown Israël van kracht

Verscherpte lockdown Israël van kracht

TEL AVIV (ANP/RTR) - In Israël geldt vanaf vrijdag een verder aangescherpte lockdown vanwege oplopende aantallen coronabesmettingen. De meeste bedrijven zijn gesloten, scholen blijven dicht en synagogen sluiten de deuren, met uitzondering van de komende religieuze feestdagen.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde eerder deze week aan dat de lockdownmaatregelen die vorige week vrijdag ingingen, zouden worden aangescherpt. De maatregelen zijn nog minstens twee weken van kracht.

De regering wilde Israëliërs ook verbieden om nog verder dan 1 kilometer van huis te gaan. Volgens critici van de regering was die laatste maatregel bedoeld om een einde te maken aan demonstraties voor de woning van Netanyahu tegen de zwalkende overheidsaanpak van de corona-epidemie en de economische crisis.

Demonstraties

Omdat de maatregel niet genoeg steun kreeg in het parlement, kunnen de demonstraties vooralsnog doorgaan. Netanyahu's Likoed-partij wilde de maatregel er via het kabinet alsnog doorheen drukken als "noodmaatregel", maar kreeg daarbij geen steun van coalitiegenoot Blauw-Wit. Defensieminister en Blauw-Wit-leider Benny Gantz zei dat zijn partij "niet zal toestaan dat noodmaatregelen worden gebruikt om demonstraties te verhinderen".

De Beweging voor Kwaliteit van Regering, een burgerrechtenorganisatie die kritisch is over het kabinet-Netanyahu, liet weten ondanks de aangescherpte lockdown door te demonstreren "in overeenstemming met de wet en met de goedkeuring van de Israëlische politie". Uit een enquête door een onafhankelijk instituut bleek dat slechts 27 procent van de Israëliërs vertrouwen heeft in Netanyahu's aanpak van de corona-epidemie.

Kritiek

Netanyahu kreeg voor de aangescherpte maatregelen ook kritiek van Amir Yaron, directeur van de centrale bank, en partijgenoot en minister van Financiën Israël Katz, die de economische schade van drie weken lockdown rond de 35 miljard shekel (ongeveer 8,7 miljard euro) schatten. De ultra-orthodoxe partijen in de regering zijn boos over de sluiting van de synagogen en het feit dat tijdens de joodse feestdag Jom Kippoer volgende week slechts beperkte aantallen bezoekers zijn toegestaan.

Israël stelde eind maart voor het eerst een lockdown in en versoepelde die weer in mei. Afgelopen weken liep het aantal besmettingen weer snel op, met dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen boven de 7000. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University zijn in Israël tot dusver 215.273 mensen besmet geraakt met het coronavirus, van wie er 1405 zijn overleden.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

3 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

6 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

6 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

6 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

7 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

8 uur geleden