Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verrassend goede eerste dag voor raamprostituees op de Wallen'

'Verrassend goede eerste dag voor raamprostituees op de Wallen'

AMSTERDAM (ANP) - Tot dusver was het een "verrassend goede dag" voor de honderden raamprostituees op de Wallen in Amsterdam. Dat zegt voorzitter Felicia Anna van belangengroep Red Light United woensdagavond. De raamwerkers mogen sinds 1 juli weer klanten ontvangen. "Veel collega's zeggen dat zij meer klanten hadden dan verwacht, dat is goed nieuws."

De honderden raamprostituees op de Wallen in Amsterdam wachten af hoe het verder gaat met de klandizie nu de coronamaatregelen voor sekswerkers zijn versoepeld. Lang niet alle vrouwen zitten alweer op hun stek, maar de meerderheid wel, zegt Felicia. Het zijn vooral de toeristen die er nog niet zijn, al liepen woensdagmiddag er al wel wat Duitsers rond in de rosse buurt.

In de peeskamers gelden dezelfde hygiënevoorschriften die altijd al in acht werden genomen, zoals handen wassen en een condoom gebruiken, maar vanwege corona zijn er wel wat maatregelen bij gekomen, legt Felicia Anna uit. Zo moet de klant voor binnenkomst de bekende vragen beantwoorden: geen klachten die kunnen wijzen op corona? Ook wordt afgesproken of er mondkapjes en/of latex handschoenen worden gedragen. Maar niets is verplicht, het is maar net waar de sekswerker en de klant zich fijn bij voelen.

Geen klachten

Voor zover de voorzitter van Red Light United weet, zijn er woensdag geen klachten binnengekomen over het niet naleven van coronamaatregelen. "We ontvangen in de meeste gevallen vaste klanten", stelt Felicia Anna. "Die weten heel goed dat ze de regels in acht moeten nemen."

Een groot deel van de raamwerkers is zelfstandig ondernemer en kon tijdens de lockdown een Tozo-uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) aanvragen. Felicia zelf moest haar spaargeld aanspreken: "Ik kon van die uitkering niet eens mijn huishuur betalen." Om toch inkomen te hebben, werd er volgens Felicia Anna tijdens de coronaperiode wel zwartgewerkt, maar niet op grote schaal. Een klein deel van de vrouwen ging terug naar eigen land en is nog niet terug in Amsterdam.

"Het zal wel even duren voor alles weer normaal is", zegt Felicia Anna, maar ze is blij dat ze weer kan werken. Ze wijst erop hoe oneerlijk zij en haar collega's het vonden dat andere contactberoepen als kapper en masseur half mei alweer aan de slag mochten. "Masseurs raken het hele lichaam aan, wij niet. En wat wij wél aanraken is goed beschermd", lacht ze.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.

2 uur geleden
Programma gratis schoolmaaltijden van start in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De lancering van het programma voor gratis schoolmaaltijden vindt woensdag plaats op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier, meldt het ministerie van Onderwijs. Dat stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor schoolmaaltijden voor leerlingen op basis- en middelbare scholen die de hulp het best kunnen gebruiken.

2 uur geleden
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

11 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

12 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

12 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

13 uur geleden