Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verrassend goede eerste dag voor raamprostituees op de Wallen'

'Verrassend goede eerste dag voor raamprostituees op de Wallen'

AMSTERDAM (ANP) - Tot dusver was het een "verrassend goede dag" voor de honderden raamprostituees op de Wallen in Amsterdam. Dat zegt voorzitter Felicia Anna van belangengroep Red Light United woensdagavond. De raamwerkers mogen sinds 1 juli weer klanten ontvangen. "Veel collega's zeggen dat zij meer klanten hadden dan verwacht, dat is goed nieuws."

De honderden raamprostituees op de Wallen in Amsterdam wachten af hoe het verder gaat met de klandizie nu de coronamaatregelen voor sekswerkers zijn versoepeld. Lang niet alle vrouwen zitten alweer op hun stek, maar de meerderheid wel, zegt Felicia. Het zijn vooral de toeristen die er nog niet zijn, al liepen woensdagmiddag er al wel wat Duitsers rond in de rosse buurt.

In de peeskamers gelden dezelfde hygiënevoorschriften die altijd al in acht werden genomen, zoals handen wassen en een condoom gebruiken, maar vanwege corona zijn er wel wat maatregelen bij gekomen, legt Felicia Anna uit. Zo moet de klant voor binnenkomst de bekende vragen beantwoorden: geen klachten die kunnen wijzen op corona? Ook wordt afgesproken of er mondkapjes en/of latex handschoenen worden gedragen. Maar niets is verplicht, het is maar net waar de sekswerker en de klant zich fijn bij voelen.

Geen klachten

Voor zover de voorzitter van Red Light United weet, zijn er woensdag geen klachten binnengekomen over het niet naleven van coronamaatregelen. "We ontvangen in de meeste gevallen vaste klanten", stelt Felicia Anna. "Die weten heel goed dat ze de regels in acht moeten nemen."

Een groot deel van de raamwerkers is zelfstandig ondernemer en kon tijdens de lockdown een Tozo-uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) aanvragen. Felicia zelf moest haar spaargeld aanspreken: "Ik kon van die uitkering niet eens mijn huishuur betalen." Om toch inkomen te hebben, werd er volgens Felicia Anna tijdens de coronaperiode wel zwartgewerkt, maar niet op grote schaal. Een klein deel van de vrouwen ging terug naar eigen land en is nog niet terug in Amsterdam.

"Het zal wel even duren voor alles weer normaal is", zegt Felicia Anna, maar ze is blij dat ze weer kan werken. Ze wijst erop hoe oneerlijk zij en haar collega's het vonden dat andere contactberoepen als kapper en masseur half mei alweer aan de slag mochten. "Masseurs raken het hele lichaam aan, wij niet. En wat wij wél aanraken is goed beschermd", lacht ze.

Meer uit Binnenland

Excuses Queer Amsterdam na post over weren Israëlische vlag

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie achter de Pride Walk, Queer Amsterdam, heeft zaterdag haar excuses aangeboden na een bericht donderdag dat tot enige ophef heeft geleid. Daarin stond dat bij die Pride Walk Israëlische vlaggen niet zijn toegestaan. Burgemeester Femke Halsema liet daarop weten dat er geen sprake is van een verbod op die vlag. Dat eerste bericht "heeft voor begrijpelijke opschudding gezorgd", stelt Queer Amsterdam nu.

40 minuten geleden
Koepel basisscholen: aantal openstaande vacatures is een drama

UTRECHT (ANP) - Basisscholen hebben grote moeite om genoeg leerkrachten te vinden voor het volgende schooljaar. Dat bevestigt hun sectorvereniging, de PO-Raad. "Het aantal openstaande vacatures is een drama, het blijft een gatenkaas. En het wordt de komende jaren nog erger", zegt een woordvoerder.

1 uur geleden
Duizenden vacatures voor komend schooljaar nog niet opgevuld

DEN HAAG (ANP) - Voor de meeste kinderen en docenten in Nederland zit het schooljaar er inmiddels op. Over anderhalve maand begint het nieuwe schooljaar voor hen, maar veel scholen hebben hun formatie nog niet rond. Ruim een op de drie middelbare scholen en bijna een op de tien basisscholen hebben nog vacatures openstaan voor het komende schooljaar, blijkt uit gegevens van de vacaturewebsite Meesterbaan die ANP analyseerde.

2 uur geleden
Met Pierre Bokma is Zomergastenlijstje van de VPRO compleet

HILVERSUM (ANP) - Met de bekendmaking van de zesde Zomergast, acteur Pierre Bokma, is het lijstje van gasten van het VPRO-interviewprogramma voor komende zomer bekend. Ook Kamerlid Eric van der Burg, fotograaf Sakir Khader, advocaat Liesbeth Zegveld, schrijver Sana Valiulina, en sinoloog en Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren schuiven aan.

2 uur geleden
Derde explosie in week tijd in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - In Den Bosch is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest bij een "Arabische" eetgelegenheid aan de Oude Engelenseweg, meldt de politie. Door de harde knal rond 04.45 uur sneuvelden meerdere ramen.

3 uur geleden
Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

5 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

16 uur geleden