Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden

Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden

DEN HAAG (ANP) - Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, of dat die in elk geval niet voor Nederlandse burgers zou gelden. Het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.

De zaak was, met steun van Viruswaarheid, aangespannen door een vrouw die eind vorig jaar vanwege familieomstandigheden naar Israël was gereisd. Tijdens haar verblijf daar werd de testplicht ingevoerd. De vrouw zegt dat 81 familieleden tijdens de Holocaust zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz en dat andere familieleden het slachtoffer werden van medische experimenten. Daarom weigert zij nu elke gedwongen medische behandeling en volgens haar valt een verplichte coronatest daar ook onder.

Volksgezondheid

Het gerechtshof was het daar niet mee eens. In de grondwet staat dat de overheid de plicht heeft om maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Dat kan ten koste gaan van iemands rechten.

Viruswaarheid zei ook dat Nederlanders altijd het recht hebben om Nederland binnen te komen en dat ze nooit uit eigen land geweerd mogen worden. Ook daar ging het gerechtshof niet in mee. Nederlanders mogen niet zomaar voorgoed verbannen worden, maar een tijdelijke maatregel als de testverplichting is geen "weigering van toegang", aldus het gerechtshof.

PCR-test

Viruswaarheid wilde ook dat het gerechtshof de Staat zou verbieden om het coronabeleid te baseren op de uitkomsten van zogeheten PCR-testen, maar ook die eis werd afgewezen. Bij een PCR-test krijgen mensen teststaafjes in neus en keel om monsters af te nemen. In een laboratorium wordt vervolgens vastgesteld of de geteste persoon het coronavirus onder de leden heeft. Die uitslagen worden verzameld en naar buiten gebracht in de dagelijkse cijfers van het aantal nieuwe coronagevallen. Volgens Viruswaarheid is de PCR-test niet betrouwbaar genoeg maar het gerechtshof vindt de test wel degelijk geschikt, net als de rechtbank eerder.

Het gerechtshof ging ook niet in op de eis van Viruswaarheid dat de overheid verplicht zou worden om de communicatie over het coronavirus aan te passen. Viruswaarheid vond de berichten van de overheid "misleidend en onnodig alarmerend", maar daarvoor ziet het gerechtshof geen bewijs.

Meer uit Binnenland

Jongen (5) weer thuis na ongeval Utrecht waarbij zusje overleed

UTRECHT (ANP) - De 5-jarige jongen die vrijdag door een bus werd aangereden op de Vleutenseweg in Utrecht is weer thuis, meldt de politie. Zijn zus van 7 jaar oud overleed vrijdag door de aanrijding.

14 minuten geleden
Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

PURMEREND (ANP) - Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door een ongeval op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

35 minuten geleden
Onderzoekers: beperken opwarming aarde ook economisch verstandig

UTRECHT (ANP) - De opwarming van de aarde onder de 2 graden houden is niet alleen beter voor het welzijn van mensen, maar pakt volgens Utrechts onderzoek ook veel beter uit voor de economie dan hogere temperaturen. Onderzoeker Kaj-Ivar van der Wijst rekent in zijn studie voor dat een temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van deze eeuw schade zal veroorzaken ter waarde van 10 tot 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

42 minuten geleden
Taalschool Utrecht maakt gedenkhoek voor omgekomen leerling van 7

UTRECHT (ANP) - De Taalschool Utrecht heeft een gedenkhoek ingericht voor een leerling die vorige week vrijdag overleed na een verkeersongeluk op de Vleutenseweg in de wijk Lombok. Ook kunnen ouders in een condoleanceboek hun medeleven betuigen en schrijven leerlingen een kaart of maken een knutselwerk, meldt de school maandag in een verklaring. Het dodelijke ongeval met een stadsbus kostte een 7-jarig meisje het leven, ook raakte een jongen van vijf jaar oud zwaargewond.

47 minuten geleden
Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

1 uur geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

1 uur geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

1 uur geleden