Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verplicht register voor handelaren tweedehandsspullen

Verplicht register voor handelaren tweedehandsspullen

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt met een wetsvoorstel voor een verplicht register voor handelaren en inkopers van tweedehandsspullen. Hij wil hiermee een einde maken aan heling en zware criminelen makkelijker kunnen opsporen als ze gestolen goederen aanbieden.

"We zien in veel gevallen dat opkopers en personen die handelen in gestolen goederen, het daar niet alleen bij laten. Ze handelen ook in drugs of wapens, of spelen zelfs een rol in mensenhandel", zegt Grapperhaus in een interview in De Telegraaf. "Door beter zicht te hebben op de mensen die malafide opkopers en handelaren zijn, krijgen we ook beter zicht op de ondermijnende criminaliteit die daarachter schuilgaat."

Volgens de minister hebben diefstal en inbraak een enorme impact op mensen. "Niet alleen worden spullen van emotionele waarde gestolen, het gevoel van onveiligheid waar ze mee achterblijven als iemand hun huis is binnengedrongen of als ze beroofd zijn, is afschuwelijk."

Alle tweedehands spullen van handelaren belanden in het systeem, inclusief de personen die ze hebben aangeboden. Bij als gestolen opgegeven goederen gaan in het nieuwe register alarmbellen af. Het is namelijk gekoppeld aan het systeem van Stop Heling. In deze ’database’ worden de gestolen goederen geregistreerd waarvan aangifte is gedaan bij de politie of de Koninklijke Marechaussee.

Het wetsvoorstel heeft alleen betrekking op handelaren die geld verdienen met het regelmatig kopen en verkopen van spullen en geldt niet voor mensen die af en toe goederen verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats.

Meer uit Politiek

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

DEN HAAG (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

10 minuten geleden
Senator Van Dijk krijgt tweede plek op SGP-lijst

DEN HAAG (ANP) - Naast de nieuwe partijleider Chris Stoffer komen naar verwachting senator Diederik van Dijk en wethouder André Flach in de Tweede Kamer voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Op nummer vijf staat Wouter-Jan Vroegindeweij als hoogste kandidaat die nog nooit op de SGP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stond. Vrouwen komen nog steeds niet voor op de lijst.

48 minuten geleden
80 procent van 'toegankelijke' stembureaus voldoet niet aan eisen

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, zijn dat eigenlijk niet. Ze voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen, blijkt uit een steekproef door het maatschappelijke bureau Ongehinderd.

1 uur geleden
Zuid-Holland vraagt om 'realistische verdeling' in spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft de Tweede Kamer gevraagd om in het debat over de spreidingswet nog eens goed te kijken naar de voorgestelde verdeelsleutel, die is gebaseerd op het aantal inwoners per provincie. Zuid-Holland, met 3,8 miljoen inwoners de meest bevolkte provincie van Nederland, zou 20.000 structurele opvangplaatsen voor asielzoekers moeten creëren. En dat is volgens het college van Gedeputeerde Staten niet realistisch en ook niet uitvoerbaar.

2 uur geleden
Gelderland praat met De Jonge over tijdelijke opvolging Berends

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdagavond een gesprek met demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken over de tijdelijke opvolging van John Berends, de commissaris van de Koning. Berends besloot afgelopen week zijn functie voor onbepaalde tijd neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar zijn gedrag. Volgens de Gelderlander heeft de commissaris met grensoverschrijdend handelen voor een angstcultuur en sociale onveiligheid gezorgd op het provinciehuis in Arnhem.

3 uur geleden
Klimaatminister Jetten wil jongeren aan de formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".

13 uur geleden
Bruins Slot staat open voor nieuwe sancties om Nagorno-Karabach

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.

13 uur geleden