Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verplegenden: personeelstekort blijft hét knelpunt bij corona

Verplegenden: personeelstekort blijft hét knelpunt bij corona

NIEUWEGEIN (ANP) - Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 is op zich niet ontevreden over de coronalangetermijnstrategie die gezondheidsminister Ernst Kuipers maandag presenteerde, maar ziet de eventuele oplopende besmettingscijfers toch met zorg tegemoet. Al weet de zorgsector nu heel veel van corona en is er veel ervaring mee opgedaan, het probleem blijft domweg het tekort aan personeel.

Als er voldoende personeel zou zijn, dan was de sector er gewoon klaar voor. "Maar we moeten realistisch zijn, voor het eind van het jaar gaat dat niet gebeuren", zegt een woordvoerder. Het ziekteverzuim loopt tegen de 10 procent en daarbij hebben veel mensen de zorg verlaten, aldus de zegsman. "En dan moeten we ook nog de uitgestelde zorg zien te leveren."

Iwan van der Horst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), laat in een reactie op de kabinetsplannen weten dat het belangrijk is dat er geld beschikbaar wordt gemaakt om meer ic-verpleegkundigen op te leiden. De NVIC presenteerde onlangs samen met de vereniging voor ic-verpleegkundigen V&VN IC een plan voor het structureel ophogen van het aantal ic-bedden, van 925 naar 1150.

In de Kamerbrief schrijft Kuipers dat hij dat advies meeneemt in de plannen voor de ic-capaciteit voor volgend jaar. Van der Horst noemt dat "een belangrijke stap. De betrokken partijen rondom ic-zorg (professionals, bestuurders en zorgverzekeraars) zullen samen de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het spoedig concreet maken."

Meer uit Gezond

Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

33 minuten geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

57 minuten geleden
Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek

UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.

19 uur geleden
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

1 dag geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

2 dagen geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

2 dagen geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

2 dagen geleden