Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verpleeghuis met veel coronadoden 'hield zich aan richtlijnen'

Verpleeghuis met veel coronadoden 'hield zich aan richtlijnen'

ROTTERDAM (ANP) - Bij verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam, waar in korte tijd relatief veel bewoners zijn overleden aan het coronavirus, werden alle richtlijnen gevolgd. Stichting Humanitas, die het verpleeghuis runt, heeft "alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs verwacht mochten worden". Dat is volgens Humanitas de uitkomst van een onderzoek waartoe het bestuur van de stichting opdracht had gegeven.

In het verpleeghuis stierven in enkele weken tijd minimaal 22 van de 99 bewoners aan het coronavirus. Daarop volgde veel media-aandacht. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde een onderzoek aan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De directie van Humanitas besloot ook zelf een onderzoek in te stellen. Dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Move Professionals. Humanitas bracht donderdag een samenvatting ervan naar buiten, maar wil het onderzoeksrapport zelf niet delen. Een duidelijke reden daarvoor kon een woordvoerder van de instelling niet noemen.

In de samenvatting wordt geschetst dat De Leeuwenhoek een multicultureel en levendig verpleeghuis is, waarvan de bewoners heel veel contact hebben met de buitenwereld. De bewoners hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen, zowel psychisch als fysiek: van dementie tot diabetes en van COPD tot hartproblemen. "Het is heel waarschijnlijk dat deze ingrediënten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de snelheid van de uitbraak in De Leeuwenhoek, en aan het relatief hoog aantal ernstig zieken en sterfgevallen."

Personeelsproblemen

Bij het verpleeghuis speelden wel personeelsproblemen. Er werkten veel flexibele krachten en zowel in het management als in het behandelteam waren veel wisselingen geweest. "Daardoor had het team geen vaste routines in de dagelijkse zorg, was één van de basisartsen pas in dienst en was er geen vaste locatiemanager." Vanwege de corona-uitbraak werd wel snel een crisisteam opgetuigd.

In tegenstelling tot veel andere zorginstellingen had De Leeuwenhoek volgens de samenvatting voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel. Ook ging het verpleeghuis al dicht voor bezoekers voordat het kabinet besloot tot een verbod op bezoek.

Aanbevelingen

In de algemeen geformuleerde aanbevelingen staat dat het belangrijk is dat er "aandacht is voor de bijzondere functie, populatie en achtergrond" van De Leeuwenhoek. Verder moet infectiepreventiebeleid worden geborgd en in de communicatie met bewoners en familieleden moet rekening worden gehouden met de grote diversiteit. Het vierde punt is dat de werkvloer, bewoners en familieleden betrokken moeten worden "bij knelpunten".

De tekst sluit af met een boodschap aan critici: "Alle aandacht richten op één verpleeghuis, in verwijtende zin, waarbij context en nuance nauwelijks een rol spelen, is funest voor alle betrokkenen."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil niet inhoudelijk op het onderzoek reageren. Er is contact geweest tussen inspectie en Humanitas over het onderzoek dat de instelling heeft gedaan, laat een woordvoerder weten. Daarbij is gesproken over hoe Humanitas lessen trekt uit het onderzoek en de uitbraak op de Leeuwenhoek, en hoe Humanitas zich voorbereidt op een volgende uitbraak.

Meer uit Binnenland

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

5 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

8 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

9 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

10 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

10 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

11 uur geleden