Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verpleeghuis met veel coronadoden 'hield zich aan richtlijnen'

Verpleeghuis met veel coronadoden 'hield zich aan richtlijnen'

ROTTERDAM (ANP) - Bij verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam, waar in korte tijd relatief veel bewoners zijn overleden aan het coronavirus, werden alle richtlijnen gevolgd. Stichting Humanitas, die het verpleeghuis runt, heeft "alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs verwacht mochten worden". Dat is volgens Humanitas de uitkomst van een onderzoek waartoe het bestuur van de stichting opdracht had gegeven.

In het verpleeghuis stierven in enkele weken tijd minimaal 22 van de 99 bewoners aan het coronavirus. Daarop volgde veel media-aandacht. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde een onderzoek aan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De directie van Humanitas besloot ook zelf een onderzoek in te stellen. Dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Move Professionals. Humanitas bracht donderdag een samenvatting ervan naar buiten, maar wil het onderzoeksrapport zelf niet delen. Een duidelijke reden daarvoor kon een woordvoerder van de instelling niet noemen.

In de samenvatting wordt geschetst dat De Leeuwenhoek een multicultureel en levendig verpleeghuis is, waarvan de bewoners heel veel contact hebben met de buitenwereld. De bewoners hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen, zowel psychisch als fysiek: van dementie tot diabetes en van COPD tot hartproblemen. "Het is heel waarschijnlijk dat deze ingrediënten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de snelheid van de uitbraak in De Leeuwenhoek, en aan het relatief hoog aantal ernstig zieken en sterfgevallen."

Personeelsproblemen

Bij het verpleeghuis speelden wel personeelsproblemen. Er werkten veel flexibele krachten en zowel in het management als in het behandelteam waren veel wisselingen geweest. "Daardoor had het team geen vaste routines in de dagelijkse zorg, was één van de basisartsen pas in dienst en was er geen vaste locatiemanager." Vanwege de corona-uitbraak werd wel snel een crisisteam opgetuigd.

In tegenstelling tot veel andere zorginstellingen had De Leeuwenhoek volgens de samenvatting voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel. Ook ging het verpleeghuis al dicht voor bezoekers voordat het kabinet besloot tot een verbod op bezoek.

Aanbevelingen

In de algemeen geformuleerde aanbevelingen staat dat het belangrijk is dat er "aandacht is voor de bijzondere functie, populatie en achtergrond" van De Leeuwenhoek. Verder moet infectiepreventiebeleid worden geborgd en in de communicatie met bewoners en familieleden moet rekening worden gehouden met de grote diversiteit. Het vierde punt is dat de werkvloer, bewoners en familieleden betrokken moeten worden "bij knelpunten".

De tekst sluit af met een boodschap aan critici: "Alle aandacht richten op één verpleeghuis, in verwijtende zin, waarbij context en nuance nauwelijks een rol spelen, is funest voor alle betrokkenen."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil niet inhoudelijk op het onderzoek reageren. Er is contact geweest tussen inspectie en Humanitas over het onderzoek dat de instelling heeft gedaan, laat een woordvoerder weten. Daarbij is gesproken over hoe Humanitas lessen trekt uit het onderzoek en de uitbraak op de Leeuwenhoek, en hoe Humanitas zich voorbereidt op een volgende uitbraak.

Meer uit Binnenland

Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

27 minuten geleden
Veldkamp vindt kritische brief over Israël geen koerswijziging

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.

27 minuten geleden
Faber vindt ook alternatief voor Efteling-uitje niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

43 minuten geleden
Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

2 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

3 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

5 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

7 uur geleden