Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veroordeling Trump in zwijggeldzaak zo goed als zeker uitgesteld

NEW YORK (ANP) - Het Openbaar Ministerie in New York is akkoord gegaan met het verzoek van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om zijn veroordeling in een recente strafzaak tegen hem uit te stellen. Dat melden Amerikaanse media. Trump is in die zaak al schuldig bevonden, maar zijn strafmaat is nog niet vastgesteld.

De rechter moet nog bepalen of de veroordeling daadwerkelijk wordt uitgesteld. Nu beide partijen akkoord zijn met uitstel, ligt het voor de hand dat de rechter het bekrachtigt. Trump zou oorspronkelijk zijn straf op 11 juli horen.

Trump werd schuldig bevonden aan het vervalsen van bedrijfsgegevens om een seksschandaal tijdens zijn presidentiële campagne van 2016 te verdoezelen. Hij betaalde zwijggeld aan de pornoster Stormy Daniels, die beweert in 2006 seks met hem te hebben gehad. Trump riskeert vier jaar gevangenisstraf. Hij kan ook slechts een paar weken gevangenisstraf of een voorwaardelijke straf krijgen, schrijft The New York Times.

Zwijggeldzaak

Maandag bepaalde het Hooggerechtshof dat een president aanspraak maakt op "absolute" presidentiële onschendbaarheid voor handelingen die hij vanuit zijn grondwettelijke taak als president uitvoert, maar niet voor handelingen als privépersoon. Hoewel de zwijggeldzaak draait om persoonlijke activiteiten tijdens zijn campagne, hadden Trumps advocaten aangevoerd dat de strafzaak tegen hem deels was gebaseerd op bewijsmateriaal uit zijn tijd in het Witte Huis.

Dat was volgens Trumps advocaten reden om het oordeel dat hun cliënt schuldig is terzijde te schuiven en in ieder geval de bepaling van de strafmaat uit te stellen. Aanklagers gingen alleen akkoord met het uitstel, opdat de rechter tijd heeft om de nieuw aangevoerde argumenten af te wegen.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

41 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

9 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden