
'Vermogensbeheerders moeten schulden arme landen kwijtschelden'
LONDEN (ANP/RTR) - De grootste private vermogensbeheerders ter wereld moeten de schulden van arme landen kwijtschelden, zodat die landen beter om kunnen gaan met de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat zegt een groep van organisaties die actief zijn met bijvoorbeeld ontwikkelingswerk, hulpverlening en goede doelen.
Het gaat om de groep European Network on Debt and Development (Eurodad), die bestaat uit vijftig maatschappelijke organisaties. Landen van de G20 hebben schuldbetalingen van arme landen tijdelijk opgeschort in verband met de pandemie, maar private schuldeisers krijgen nog steeds betaald bij aflossingen van leningen. Het gaat bijvoorbeeld om grote vermogensbeheerders als BlackRock, Pimco, JPMorgan Chase en AllianceBernstein.
De organisaties zeggen dat de hoge schuldenlast van arme landen zorgt voor sociale, politieke en economische onrust met menselijk lijden tot gevolg. Die onrust zal nog verder gaan toenemen, zo waarschuwen ze. De problemen zijn het meest acuut in landen ten zuiden van de Sahara, aldus het rapport.
De schuldenlast van de 62 onderzochte landen bij private schuldeisers zou rond de 691 miljard dollar liggen. De komende vijf jaar zouden die landen ongeveer 330 miljard dollar kwijt zijn aan aflossingen bij die crediteuren. Overigens krijgen vermogensbeheerders momenteel geen schuldbetalingen meer van Argentinië, Ecuador, Libanon, Belize en Zambia omdat die landen niet langer kunnen voldoen aan hun verplichtingen vanwege grote economische problemen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.
3 uur geleden