Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vermogensbeheerders moeten schulden arme landen kwijtschelden'

'Vermogensbeheerders moeten schulden arme landen kwijtschelden'

LONDEN (ANP/RTR) - De grootste private vermogensbeheerders ter wereld moeten de schulden van arme landen kwijtschelden, zodat die landen beter om kunnen gaan met de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat zegt een groep van organisaties die actief zijn met bijvoorbeeld ontwikkelingswerk, hulpverlening en goede doelen.

Het gaat om de groep European Network on Debt and Development (Eurodad), die bestaat uit vijftig maatschappelijke organisaties. Landen van de G20 hebben schuldbetalingen van arme landen tijdelijk opgeschort in verband met de pandemie, maar private schuldeisers krijgen nog steeds betaald bij aflossingen van leningen. Het gaat bijvoorbeeld om grote vermogensbeheerders als BlackRock, Pimco, JPMorgan Chase en AllianceBernstein.

De organisaties zeggen dat de hoge schuldenlast van arme landen zorgt voor sociale, politieke en economische onrust met menselijk lijden tot gevolg. Die onrust zal nog verder gaan toenemen, zo waarschuwen ze. De problemen zijn het meest acuut in landen ten zuiden van de Sahara, aldus het rapport.

De schuldenlast van de 62 onderzochte landen bij private schuldeisers zou rond de 691 miljard dollar liggen. De komende vijf jaar zouden die landen ongeveer 330 miljard dollar kwijt zijn aan aflossingen bij die crediteuren. Overigens krijgen vermogensbeheerders momenteel geen schuldbetalingen meer van Argentinië, Ecuador, Libanon, Belize en Zambia omdat die landen niet langer kunnen voldoen aan hun verplichtingen vanwege grote economische problemen.

Meer uit Financieel

PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

41 minuten geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

2 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

7 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

8 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

15 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

16 uur geleden