
Vermoedelijke opdrachtgever moord Meesters volhardt in ontkenning
SCHIPHOL (ANP) - Robert D., verdacht van het geven van de opdracht voor de moord op de Groningse leraar Gerard Meesters in 2002, volhardt in zijn ontkenning en zegt niets met de zaak te maken te hebben. "Ik heb hier geen motief voor", zei de 52-jarige D. dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, op de eerste dag van zijn proces.
Gerard Meesters werd op 28 november 2002 in de deuropening van zijn huis aan de Uranusstraat in Groningen met acht kogels van het leven beroofd. Een paar dagen eerder had hij een groepje mannen op bezoek gehad die zeiden dat zij op zoek waren naar zijn zus, die in Spanje een partij hasj zou hebben gestolen van de drugsbende waarvoor zij destijds hand-en-spandiensten zou hebben verricht. Meesters en zijn zus hadden niet of nauwelijks contact met elkaar. De bedreigers van Meesters waren mannen die zich later hebben ontpopt tot beruchte criminelen, onder wie de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.
D. zit momenteel in Frankrijk een lange celstraf uit voor de import van 1300 kilo cocaïne. Hij zegt dat hij aan het begin van de eeuw vanuit Engeland naar Spanje is getrokken, met zijn gezin, om daar onder meer een antiekhandel op te zetten. Met drugshandel had hij naar eigen zeggen niets te maken.
Gebrek aan bewijs
De zus van Meesters is na de moord door de politie opgespoord, evenals de Nederlandse vriendin met wie zij destijds optrok. Zij wist pas weken later dat haar broer was vermoord. "Ik weet niks van de diefstal van drugs of geld", zo heeft zij verklaard.
De man die Meesters heeft doodgeschoten, de Brit Daniel S., is in 2006 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het politieonderzoek naar de opdrachtgever(s) voor de moord kwam door gebrek aan bewijs niet van de grond, hoewel de naam van Robert D. van meet af in dat verband werd genoemd. Nadat de zoon en dochter van Meesters in 2018 aangifte tegen D. deden, is het onderzoek nieuw leven ingeblazen. In 2021 besloot het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging over te gaan.
Frankrijk
D. is voor het proces op Schiphol vanuit Frankrijk overgebracht. De rechtbank Noord-Nederland heeft deze week vier dagen voor de zaak uitgetrokken.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
15 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden