Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vermeld coronaprik in medicatiedossier'

'Vermeld coronaprik in medicatiedossier'

HOORN (ANP) - De zorgverleners die straks prikken geven tegen Covid-19, zouden de naam van het vaccin en het nummer van de levering waaruit de injectie komt, de zogenoemde batch, moeten opnemen in de medicatiedossiers van de mensen die gevaccineerd worden. De overheid werkt nu nog aan een speciaal registratiesysteem voor de coronaprikken, maar de gewone medicatieregistratie is er geknipt voor, zegt Tjalling van der Schors, bestuurslid van de European Association of Hospital Pharmacists en ziekenhuisapotheker in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn, na een bericht in de NRC.

Van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hoeft omwille van de snelheid niet ieder flesje een scancode te krijgen, maar wel elke doos. Daarin zitten nu, in elk geval bij Pfizer in Groot-Brittannië, honderden flesjes. Bij andere merken zal het om andere hoeveelheden gaan. Een scancode per flesje zou wel zeer gewenst zijn, aldus Van der Schors. "Er komen meerdere vaccins op de markt. Iedereen wordt twee keer gevaccineerd. Je moet echt twee keer hetzelfde vaccin krijgen. Dus niet de eerste keer Pfizer en de tweede van Moderna of een ander merk."

Een zo grondig mogelijke registratie is in elk geval van doorslaggevend belang. "Ik ben ervan overtuigd dat de vaccins veilig zijn als ze officieel toegelaten worden", aldus Van der Schors. Maar mocht het toch nodig zijn, dan moeten de scancodes van die vaccins in de dossiers van de ontvangers staan, stelt hij, zodat deze mensen snel te vinden zijn. Omgekeerd is die levering dan weer goed op te sporen als er bijvoorbeeld ongewenste reacties ontstaan.

Mochten mensen nog geen medicatiedossier hebben, is het volgens Van der Schors "een fluitje van een cent" om er één aan te maken. De apotheken, de openbare en die in de ziekenhuizen, werken er dagelijks mee. Het zou daarom aanbeveling verdienen om prikstations in te richten in samenwerking met apotheken, zegt hij.

Niemand hoeft er overigens akkoord mee te gaan dat zijn of haar dossier gedeeld wordt.

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

1 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

1 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

1 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

1 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

1 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

8 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

8 uur geleden