
'Vermeld coronaprik in medicatiedossier'
HOORN (ANP) - De zorgverleners die straks prikken geven tegen Covid-19, zouden de naam van het vaccin en het nummer van de levering waaruit de injectie komt, de zogenoemde batch, moeten opnemen in de medicatiedossiers van de mensen die gevaccineerd worden. De overheid werkt nu nog aan een speciaal registratiesysteem voor de coronaprikken, maar de gewone medicatieregistratie is er geknipt voor, zegt Tjalling van der Schors, bestuurslid van de European Association of Hospital Pharmacists en ziekenhuisapotheker in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn, na een bericht in de NRC.
Van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hoeft omwille van de snelheid niet ieder flesje een scancode te krijgen, maar wel elke doos. Daarin zitten nu, in elk geval bij Pfizer in Groot-Brittannië, honderden flesjes. Bij andere merken zal het om andere hoeveelheden gaan. Een scancode per flesje zou wel zeer gewenst zijn, aldus Van der Schors. "Er komen meerdere vaccins op de markt. Iedereen wordt twee keer gevaccineerd. Je moet echt twee keer hetzelfde vaccin krijgen. Dus niet de eerste keer Pfizer en de tweede van Moderna of een ander merk."
Een zo grondig mogelijke registratie is in elk geval van doorslaggevend belang. "Ik ben ervan overtuigd dat de vaccins veilig zijn als ze officieel toegelaten worden", aldus Van der Schors. Maar mocht het toch nodig zijn, dan moeten de scancodes van die vaccins in de dossiers van de ontvangers staan, stelt hij, zodat deze mensen snel te vinden zijn. Omgekeerd is die levering dan weer goed op te sporen als er bijvoorbeeld ongewenste reacties ontstaan.
Mochten mensen nog geen medicatiedossier hebben, is het volgens Van der Schors "een fluitje van een cent" om er één aan te maken. De apotheken, de openbare en die in de ziekenhuizen, werken er dagelijks mee. Het zou daarom aanbeveling verdienen om prikstations in te richten in samenwerking met apotheken, zegt hij.
Niemand hoeft er overigens akkoord mee te gaan dat zijn of haar dossier gedeeld wordt.
Meer uit Binnenland
ENSCHEDE (ANP) - De vuurwerkramp in Enschede vond 25 jaar geleden plaats maar de gebeurtenis leeft nog altijd zeer onder betrokkenen en inwoners van de stad. Dat zei Bram Distel, voorzitter van Stichting Herdenking Vuurwerkramp, in zijn toespraak tijdens de herdenking in de wijk Roombeek. "Het lijkt misschien een eeuwigheid geleden, maar dat is het voor velen nog steeds niet."
1 minuut geledenALMERE (ANP) - Het college van burgemeester en wethouders van Almere biedt "oprechte excuses" aan voor de fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar de Floriade. Een raadscommissie berekende dat het tuinbouwevenement de gemeente Almere bijna 130 miljoen euro heeft gekost.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph heeft haar omstreden pensioenplan aangepast, om tegemoet te komen aan bezwaren van minister en partijgenoot Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC). Die zei eerder dat er verschillende wetswijzigingen nodig zouden zijn om Josephs plan voor meer inspraak bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te kunnen uitvoeren. Joseph heeft volgens een woordvoerder "puntsgewijs" de bezwaren van Van Hijum verwerkt in haar amendement.
15 minuten geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft bij de rechtbank extra informatie aangeleverd over de wolf op De Hoge Veluwe die afgeschoten zou moeten worden. De rechter had daar eind vorige week om gevraagd, omdat volgens haar niet duidelijk was om welke wolf het gaat. De provincie gaf de Gelderse faunabeheereenheid vorige week een vergunning om het dier zo snel mogelijk af te schieten.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber blijft erbij dat zij wil bezuinigen op de dagbesteding van asielzoekers. Dat zei de PVV-bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij moest daar uitleg komen geven over het plannetje waar zij vrijdag na de ministerraad mee kwam. Premier Dick Schoof zei naderhand dat het in de kabinetsvergadering niet was besproken.
35 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - In Enschede zijn honderden mensen bijeen om de vuurwerkramp, precies 25 jaar geleden, te herdenken. Voorafgaand aan de herdenking, die rond 15.20 uur begint, legden mensen bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Daarna zullen de kerkklokken luiden.
42 minuten geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland onderzoekt of er nog genoeg zoet water in de grond zit. De provincie brengt opnieuw de verhouding tussen zoet en zout water in kaart. De Zeeuwen deden dat tien jaar geleden al eens en willen nu kijken of het grondwater is veranderd.
44 minuten geleden