Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vermeend contact Taghi na afspraak OM: accepteer celstraf

Vermeend contact Taghi na afspraak OM: accepteer celstraf

ROTTERDAM (ANP) - De 47-jarige Boris P., die volgens het Openbaar Ministerie deel uitmaakt van de criminele organisatie van Ridouan Taghi, heeft afspraken met justitie gemaakt over onder meer een celstraf van zeven of acht jaar. Dat werd donderdag duidelijk in de rechtbank in Rotterdam, waar de inhoudelijke behandeling van P.'s zaak op het programma staat.

Het Openbaar Ministerie en P. zijn de celstraf en een geldboete van 200.000 euro samen overeengekomen. Onderdeel van de afspraak is ook dat er geen hoger beroep komt. De advocaat van P. deed nog wel een poging om de rechtbank te bewegen tot een lagere straf of geldboete. "De rol van mijn cliënt is veel kleiner dan het OM doet voorkomen." De rechtbank moet hier nog een eindoordeel over geven, dat gebeurt op 11 juli.

Het OM en de verdediging kunnen samen tot procesafspraken komen om bijvoorbeeld de looptijd van een strafzaak flink te verkorten. Het is geen schuldbekentenis. P. vertelde de rechtbank dat hij tot deze beslissing is gekomen omdat het rust geeft voor hem en zijn gezin. "Ik ben een echte familieman, ik wil het ze zo makkelijk mogelijk maken. Het is beter voor ze als er een einddatum bekend is."

Cryptoberichten

Justitie heeft P. eerder een van de "cocaïnebaronnen" van Taghi genoemd. Hij zou met onder anderen een zoon en een neef van Taghi en de nog altijd voortvluchtige Jos Leijdekkers in de grootschalige internationale drugshandel zitten. Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, hij is door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De zaak loopt momenteel in hoger beroep. Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, is deze week door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 24 jaar cel.

De politie kwam P. op het spoor door onderschepte cryptoberichten op telefoons van SkyECC. Die berichten gingen over verschillende drugstransporten naar Nederland en België. P. woonde na zijn vertrek uit Nederland in Montenegro. Toen hij in mei 2022 een uitstapje maakte naar Servië werd hij daar op verzoek van het OM opgepakt.

Meer uit Binnenland

Systemen op Schiphol worden weer opgestart

SCHIPHOL (ANP) - De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. "Samen met luchtvaartmaatschappijen werken we hard om alle reizigers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen. We raden reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden", schrijft Schiphol in een verklaring.

57 minuten geleden
Hof Marengo schuift deel beslissingen kroongetuige voor zich uit

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof in het omvangrijke liquidatieproces Marengo beslist op een later moment of het de Hoge Raad om een algemeen oordeel vraagt over het gebruik van verklaringen van kroongetuigen. Dat verzoek was gedaan door de advocaten van hoofdverdachte Saïd R. De verdenkingen tegen hem en medeverdachten in dit proces steunen zwaar op de belastende verklaringen van kroongetuige Nabil B. Het hof verwacht hierover eind september te beslissen, dan gaat Marengo verder met opnieuw een reeks voorbereidende zittingen.

1 uur geleden
Bussen in Almere en provincie Utrecht gaan weer rijden

DEVENTER (ANP) - De bussen van vervoerder Keolis Nederland gaan weer rijden. Het bedrijf werd vrijdagochtend getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het busvervoer in Almere en omgeving en in grote delen van de provincie Utrecht stil kwam te liggen.

2 uur geleden
Eritreeërs veroordeeld tot 4 tot 12 maanden cel voor rellen

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag in februari van dit jaar. Daarbij raakten tientallen agenten gewond en werd voor ruim 700.000 euro schade aangericht.

2 uur geleden
Festivals ondervinden geen problemen met tickets door storing

DEN HAAG (ANP) - De grote festivals die vrijdag plaatsvinden ondervinden geen problemen als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Dat melden woordvoerders van Zwarte Cross en De Parade. Op een aantal vliegvelden leidde het scannen van tickets vrijdag tot problemen. Maar dit is niet het geval in Lichtenvoorde en Den Haag, waar Zwarte Cross en De Parade plaatsvinden.

2 uur geleden
Door storing gedupeerde reizigers staan met lege handen

ARNHEM (ANP) - Reizigers die door de wereldwijde computerstoring worden gedupeerd, hoeven niet te rekenen op compensatie. Ze kunnen hooguit extra gemaakte kosten terugkrijgen, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

2 uur geleden
Drie jaar cel en tbs voor oppas uit Schagen voor kindermisbruik

HAARLEM (ANP) - Julian F. (25) uit de gemeente Schagen is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging voor kindermisbruik in een oppasgezin in de gemeente Hollands Kroon. De rechtbank in Haarlem acht F. daarnaast schuldig aan het maken van kinderporno en seks met dieren.

2 uur geleden