
'Verloren vistuig schadelijkste soort afval voor zeedieren'
DEN HAAG (ANP) - Verloren vistuig, materiaal van vissersboten, is volgens een rapport van het Wereld Natuurfonds wereldwijd de meest dodelijke vorm van plasticafval voor zeedieren. WNF roept daarom de Verenigde Naties op actie te ondernemen tegen deze vorm van afval in zee.
Een derde van alle zeezoogdieren en de helft van de zeevogels heeft last van plasticafval in de oceanen. De meest schadelijke vorm van plastic blijkt nu van vissersboten af te komen. Het gaat om lijnen, netten en ander vismateriaal. "Vistuig is als een dodelijk, onzichtbaar roofdier dat decennialang zorgt voor een gruwelijke dood van zeldzame zeedieren", zegt de plasticexpert van WNF, Vincent Kneefel.
De dieren, zoals zeehonden en dolfijnen, raken verstrengeld in de kluwen lijnen die in het water drijven en sterven daaraan. Een ander probleem is dat de gezonken netten het koraal beschadigen. Ook vogels die bij het water leven, raken verstrikt in netten en vislijnen.
WNF wil de visserij niet als schuldige aanwijzen. "Geen enkele visser wil zijn vistuig kwijt, maar zelfs in de best beheerde visserijen ter wereld wordt vistuig achtergelaten of verloren als gevolg van weersomstandigheden, mechanische problemen of menselijke fouten.΅ Er belandt jaarlijks tussen de half en één miljard kilo vistuig in het water.
Toch gooien vissers volgens het rapport soms ook opzettelijk hun vistuig in de oceaan. Omdat er hiertegen geen wereldwijde aansprakelijkheids- en compensatieregelingen bestaan, probeert het WNF twee miljoen handtekeningen in te zamelen. Die petitie biedt de natuurorganisatie in 2021 aan de VN aan, zodat die een verdrag tegen plasticvervuiling kan opstellen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
10 uur geledenASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
12 uur geleden