Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verliezen lopen verder op bij maker elektrische auto's Polestar

Verliezen lopen verder op bij maker elektrische auto's Polestar

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Bij fabrikant van elektrische auto's Polestar zijn de verliezen vorig jaar verder opgelopen. De Volvo-spin-off kreeg net als andere makers van stekkerwagens te maken met een zwakkere vraag naar elektrische auto's, felle concurrentie en kampte ook nog met interne organisatorische uitdagingen.

Het jaarverlies bedroeg gecorrigeerd voor onder meer belastingen bijna 1,5 miljard dollar. Een jaar eerder dook de onderneming al zo'n 1,3 miljard dollar in het rood.

De jaarcijfers hadden eigenlijk in april naar buiten moeten komen, maar Polestar zag zich genoodzaakt om de publicatie van het jaarverslag uit te stellen vanwege fouten in de boekhouding. Inmiddels heeft de onderneming de waarde van al haar bezittingen nog eens doorgenomen en het bedrijf doet op basis daarvan een afboeking van 450 miljoen dollar.

Afscheid

Begin dit jaar was al duidelijk dat het niet zo goed ging met de onderneming. Toen kondigde Polestar aan afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken. Het Zweedse bedrijf legde de schuld bij toen "uitdagende marktomstandigheden". Afgelopen jaar werden er ook minder auto's verkocht dan eerder verwacht.

Polestar heeft geen vooruitzichten voor het lopende jaar bekendgemaakt. Eerder zei het bedrijf dat zijn twee nieuwe SUV's, de Polestar 3 en 4, de verkoop moeten helpen verhogen tot meer dan 155.000 voertuigen.

China

Momenteel bouwt Polestar het merendeel van zijn auto's in China. Maar deze zomer start het bedrijf met de productie van de Polestar 3 SUV in South Carolina. Dat is financieel aantrekkelijker in verband met handelstarieven voor in China gemaakte elektrische auto's. Polestar zal in de tweede helft van 2025 ook beginnen met de productie van de Polestar 4 Premium Sport SUV in Zuid-Korea.

Het bedrijf is van plan om op 2 juli de resultaten over het eerste kwartaal en de verkoopcijfers over het tweede kwartaal te publiceren.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

2 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

2 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

2 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

3 uur geleden