Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verlaging leeftijd HPV-vaccinatie door corona niet gehaald

Verlaging leeftijd HPV-vaccinatie door corona niet gehaald

DEN HAAG (ANP) - Jongens en meisjes vanaf negen jaar worden volgend jaar toch nog niet gevaccineerd tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uit een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer blijkt dat corona de oorzaak is.

Eigenlijk zouden vanaf 2021 niet alleen meisjes, maar ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV. De leeftijd waarop het vaccin wordt aangeboden, zou bovendien omlaag gaan van twaalf naar negen jaar. Door corona gaat dat niet door, schrijft Blokhuis: "Vanwege de hoge werkdruk" bij de Jeugdgezondheidszorg "en de inzet van personeel bij de bestrijding van Covid-19 blijkt dit streven helaas niet haalbaar."

De uitbreiding wordt daarom verschoven naar 2022. In dat jaar wil Blokhuis ook van start met een inhaalactie.

Enige vertraging

Het is niet de enige vertraging die het vaccinatieprogramma oploopt. Omdat veel reguliere vaccinaties als groepsvaccinatie worden aangeboden, zijn die uitgesteld. In 2021 zou ook een onderzoek naar bijwerkingen bij kinderen van start gaan. Vanwege de coronamaatregelen kan dat onderzoek nog niet beginnen, schrijft Blokhuis. Bovendien is de huidige periode volgens de bewindsman "minder representatief" en zijn ouders lastiger te benaderen. Het onderzoek is daardoor naar verwachting niet in 2025, maar in 2026 af.

De invloed van corona op de griepvaccinaties valt volgens Blokhuis mee.

Meer uit Binnenland

Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

2 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

7 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

8 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

9 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

9 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden