Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkopen webwinkel bol.com flink omhoog door opmars thuiswinkelen

Verkopen webwinkel bol.com flink omhoog door opmars thuiswinkelen

ZAANDAM (ANP) - De verkopen bij bol.com zijn vorig jaar met ruim de helft gestegen. Consumenten kochten voor 4,3 miljard euro bij de webwinkel, aldus moederbedrijf Ahold Delhaize. Dat was ruim meer dan het doel dat de onderneming voor bol.com had gesteld. Bovendien maakte de webwinkel winst.

In het vierde kwartaal versnelde de groei van bol.com nog toen in Nederland en België andere winkels in de feestdagenperiode dicht moesten. De webwinkel zag de verkopen toen met zo'n 70 procent stijgen. Een flink deel daarvan komt op naam van externe verkopers die gebruikmaken van het platform van bol.com. Daarvan waren er eind vorig jaar ongeveer 41.000, ruim de helft meer dan aan het begin van het jaar.

Tijdens de coronacrisis maakte onlineshoppen een snelle groei door. Niet alleen de onlineverkopen bij bol.com, maar ook die bij de supermarkten in Europa en de Verenigde Staten stegen. Zo ging Albert Heijn in meer regio's in Vlaanderen thuisbezorgen en verdubbelden de onlineverkopen in de VS in het vierde kwartaal.

Groei van 30 procent

Ook dit jaar rekent Ahold Delhaize nog op een groei van de verkopen met 30 procent. Bol.com zou daardoor dit jaar de 5 miljard euro moeten aantikken.

Het concern achter onder meer supermarktketen Albert Heijn deed het sowieso goed tijdens de coronacrisis, want zowel in Nederland, België als in de Verenigde Staten steeg de omzet bij zijn winkels fors. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt.

Totale omzet

De totale omzet steeg met ruim 14 procent tot 74,7 miljard euro na een sterk slotkwartaal. Wel maakte Ahold Delhaize ook de nodige extra kosten vanwege de coronapandemie, bijvoorbeeld door veiligheidsmaatregelen voor het eigen personeel. De nettowinst daalde daardoor als wisselkoerseffecten niet worden meegenomen van 1,8 miljard euro naar 1,4 miljard euro.

Wordt er wel gekeken naar valutaschommelingen, dan blijft er een winst van 316 miljoen euro over. De Amerikaanse dollar werd afgelopen jaar namelijk aanzienlijk minder waard ten opzichte van de euro. De Verenigde Staten zijn goed voor ongeveer 60 procent van alle verkopen van Ahold Delhaize.

Ahold Delhaize wil dit jaar meer kosten gaan besparen dan het concern eerder had gepland. Dat moet leiden tot meer geld voor investeringen in bijvoorbeeld de webwinkels en de logistiek daarachter. De winst per aandeel moet opnieuw hoger uitpakken dan in 2019.

Meer uit Financieel

Verzekeraar ASR fors hoger op Damrak na schikking woekerpolissen

AMSTERDAM (ANP) - ASR was donderdag veruit de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden opgelucht op de schikking van de verzekeraar in het woekerpolisdossier. ASR trekt namelijk honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met verschillende claimorganisaties. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten. Het aandeel werd daarop ruim 13 procent hoger gezet.

16 minuten geleden
Mercedes en BMW gaan samen laadstations opzetten in China

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse autofabrikanten Mercedes-Benz en BMW gaan samen een ​​snellaadnetwerk voor elektrische auto's in China opzetten. Volgend jaar moeten de eerste stations worden geopend.

28 minuten geleden
Aandacht voor ASR, ASML, ABN AMRO en inflatiecijfers op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar verzekeraar ASR, chipmachinefabrikant ASML, ABN AMRO en inflatiecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten. ASR heeft voorafgaand aan een beleggersdag de doelstelling voor de verwachte kostenvoordelen van de overname van Aegon Nederland verhoogd. De samenvoeging van de activiteiten verloopt volgens ASR volgens plan en zal naar verwachting voor eind 2026 worden afgerond.

1 uur geleden
Nederlandse staat bouwt belang in ABN AMRO verder af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN AMRO verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent. Dat meldt NLFI, de stichting die namens de Staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

1 uur geleden
Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in oktober gemiddeld 5,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 3,1 procent.

1 uur geleden
Musk haalt uit naar gestopte adverteerders op X

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Miljardair Elon Musk heeft de confrontatie gezocht met de bedrijven die gestopt zijn met adverteren op zijn socialemediaplatform X. "Go, fuck yourself", zei hij op een conferentie in New York tegen de adverteerders.

1 uur geleden
Hogere omzet winkeliers ondanks vlakke verkopen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in oktober bijna 5 procent meer omgezet, ondanks dat ze vrijwel evenveel goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden