Verkopen webwinkel bol.com flink omhoog door opmars thuiswinkelen
ZAANDAM (ANP) - De verkopen bij bol.com zijn vorig jaar met ruim de helft gestegen. Consumenten kochten voor 4,3 miljard euro bij de webwinkel, aldus moederbedrijf Ahold Delhaize. Dat was ruim meer dan het doel dat de onderneming voor bol.com had gesteld. Bovendien maakte de webwinkel winst.
In het vierde kwartaal versnelde de groei van bol.com nog toen in Nederland en België andere winkels in de feestdagenperiode dicht moesten. De webwinkel zag de verkopen toen met zo'n 70 procent stijgen. Een flink deel daarvan komt op naam van externe verkopers die gebruikmaken van het platform van bol.com. Daarvan waren er eind vorig jaar ongeveer 41.000, ruim de helft meer dan aan het begin van het jaar.
Tijdens de coronacrisis maakte onlineshoppen een snelle groei door. Niet alleen de onlineverkopen bij bol.com, maar ook die bij de supermarkten in Europa en de Verenigde Staten stegen. Zo ging Albert Heijn in meer regio's in Vlaanderen thuisbezorgen en verdubbelden de onlineverkopen in de VS in het vierde kwartaal.
Groei van 30 procent
Ook dit jaar rekent Ahold Delhaize nog op een groei van de verkopen met 30 procent. Bol.com zou daardoor dit jaar de 5 miljard euro moeten aantikken.
Het concern achter onder meer supermarktketen Albert Heijn deed het sowieso goed tijdens de coronacrisis, want zowel in Nederland, België als in de Verenigde Staten steeg de omzet bij zijn winkels fors. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt.
Totale omzet
De totale omzet steeg met ruim 14 procent tot 74,7 miljard euro na een sterk slotkwartaal. Wel maakte Ahold Delhaize ook de nodige extra kosten vanwege de coronapandemie, bijvoorbeeld door veiligheidsmaatregelen voor het eigen personeel. De nettowinst daalde daardoor als wisselkoerseffecten niet worden meegenomen van 1,8 miljard euro naar 1,4 miljard euro.
Wordt er wel gekeken naar valutaschommelingen, dan blijft er een winst van 316 miljoen euro over. De Amerikaanse dollar werd afgelopen jaar namelijk aanzienlijk minder waard ten opzichte van de euro. De Verenigde Staten zijn goed voor ongeveer 60 procent van alle verkopen van Ahold Delhaize.
Ahold Delhaize wil dit jaar meer kosten gaan besparen dan het concern eerder had gepland. Dat moet leiden tot meer geld voor investeringen in bijvoorbeeld de webwinkels en de logistiek daarachter. De winst per aandeel moet opnieuw hoger uitpakken dan in 2019.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Bijna vierhonderd projecten hebben de afgelopen tien jaar subsidies ontvangen uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) voor innovaties rond vermindering van energieverbruik en uitstoot. Met behulp van die subsidies investeerden Nederlandse bedrijven in die periode voor circa 1,76 miljard euro in innovaties. Het grootste deel van de deelnemende bedrijven, ruim 60 procent, behoorde tot het midden- en kleinbedrijf.
9 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Het pensioenstelsel van Nederland is opnieuw het beste van de wereld. Dat vinden het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute, die 48 stelsels met elkaar hebben vergeleken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ook in 2025 stijgen de huizenprijzen verder, al zwakt de groei iets af vergeleken met dit jaar, verwachten economen van ABN AMRO. In hun rapport over de woningmarkt voorspellen zij een prijsstijging van koopwoningen van 8,5 procent in 2024 en 7 procent in 2025. Daarmee zijn de eerdere ramingen van de bank, stijgingen van 7,5 procent dit jaar en 5 procent volgend jaar, naar boven bijgesteld.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Nvidia was maandag een van de stijgers op een positief gestemd Wall Street. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld heeft zorgen van beleggers over vertraagde producten en groeivooruitzichten op de lange termijn weggenomen. Het aandeel steeg 2,4 procent op de beurzen in New York naar het hoogste niveau ooit.
4 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse onderminister voor Arbeid is in Seattle om te praten over de grote staking bij Boeing die nu al ongeveer een maand duurt en het massa-ontslag dat de vliegtuigbouwer heeft aangekondigd. Onderminister Julie Su probeert een einde te maken aan het loonconflict door te praten met Boeing en de vakbond IAM.
5 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk is niet van plan in navolging van Brussel de importtarieven op elektrische auto's uit China te verhogen. Dit stelt de Britse handelsminister Jonathan Reynolds.
6 uur geledenHANNOVER (ANP/DPA) - Vier Duitse deelstaten hebben autobouwer Volkswagen in een gezamenlijke brief opgeroepen geen fabrieken in Duitsland te sluiten. Het gaat om de deelstaten Nedersaksen, Saksen, Hessen en Berlijn. Volkswagen kampt naar eigen zeggen met overcapaciteit en moeilijke marktomstandigheden en zou daarom voor het eerst in zijn geschiedenis fabrieken van het merk in eigen land kunnen sluiten.
7 uur geleden