Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkopen VDL groeien ondanks problemen bij Nedcar

Verkopen VDL groeien ondanks problemen bij Nedcar

EINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL heeft in de eerste zes maanden meer omzet behaald ondanks een turbulente situatie in de wereld. Vrijwel alle bedrijfsonderdelen droegen daaraan bij, behalve de auto-assemblage bij VDL Nedcar. De fabriek in het Limburgse Born had last van materiaaltekorten en moest verschillende keren de productie staken.

Alles bij elkaar kwam de omzet uit op 2,6 miljard euro. Dat betekende een stijging van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder toen de omzet 2,5 miljard euro bedroeg.

De elektrische bussen van VDL zorgden voor een derde meer omzet. Op dat gebied is het Eindhovense concern Europees marktleider. De divisie Toeleveringen, die goed is voor ruim een derde van de omzet, verkocht een kwart meer. Een nieuw digitaal portaal voor het online bestellen van metalen producten droeg daaraan bij. Ook de divisie Eindproducten zette een derde meer om.

De verkopen van VDL Nedcar daalden juist met een kwart. Onder meer tekorten aan chips en kabelbomen zaten de autofabriek dwars. Die kabelbomen, voorgeproduceerde strengen met kabels die op maat gemaakt zijn voor verschillende types auto's, werden onder meer veel in Oekraïne gemaakt.

Materiaalkosten

De oorlog in dat land zorgde ook voor hogere materiaalkosten en tekorten aan materialen en stuwde de energiekosten tot grote hoogte. Dat drukte de operationele winst van VDL naar 54 miljoen euro waar dat een jaar eerder nog 69 miljoen euro was.

Toch ziet VDL de toekomst zonnig in. De orderportefeuille liep op en het concern heeft inmiddels voor meer dan 2 miljard euro aan opdrachten liggen. Nog nooit lagen er zoveel opdrachten te wachten om uitgevoerd te worden. VDL denkt dan ook de omzet verder te kunnen opvoeren. Daarbij verwacht de onderneming dat de leveringsproblemen van veel materialen wat af zullen nemen en daarmee mogelijk ook de prijzen wat lager uit zullen vallen.

VDL maakt de komende tijd ook werk van een centrum voor mobiliteit en innovatie. Daar zou gewerkt kunnen worden aan zaken als het samenstellen van batterijpakketten, waterstofprojecten en innovaties rondom zelfrijdende voertuigen. Met de mobiliteitscampus wil VDL de kansen voor de toekomst van de autofabriek vergroten. In potentie biedt het centrum werk aan 1000 tot 2000 mensen. Het zou kunnen dat dit mensen zijn die nu nog auto's in elkaar zetten voor BMW. Het contract met de Duitse automaker loopt tot 1 maart 2024. Bij VDL Nedcar werken circa 4200 mensen.

Meer uit Financieel

Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

1 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

3 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

3 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

4 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

4 uur geleden
Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

5 uur geleden