Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verkoop pas coronazelftesten als de verpakkingen goed zijn'

'Verkoop pas coronazelftesten als de verpakkingen goed zijn'

DEN HAAG (ANP) - Coronazelftesten kunnen pas worden verkocht als de verpakkingen en bijsluiters op orde zijn. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid in een rapport van vrijdag. De inspectie krijgt klachten binnen van gebruikers die verkeerd verpakte testen hebben gekocht. Zo hadden sommige testen een te lang wattenstaafje. Ook is de gebruiksaanwijzing van sommige testen te onduidelijk. Na een paar proefaankopen ontdekte de inspectie dat geen van de bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing geeft.

Mensen zonder symptomen kunnen zichzelf testen met een test die te koop is in de supermarkt of apotheek. Als je wel klachten hebt, moet je een PCR-test bij de GGD laten doen. De zelftesten worden vaak verward met sneltesten. Dat is gevaarlijk, zegt de inspectie; alleen zorgmedewerkers kunnen de sneltesten uitvoeren. Deze zijn betrouwbaarder dan de zelftesten.

In de loop van april kwamen in hoog tempo zelftesten van zes leveranciers op de markt. De testen zouden onder normale omstandigheden uitgebreid worden onderzocht, maar door de uitzonderlijke situatie van de coronapandemie kregen de leveranciers een tijdelijke ontheffing.

Verkeerd wattenstaafje

De fabrikanten leveren de testen in bulkverpakkingen die de winkels moeten ‘omverpakken’. Dat gaat, zegt de inspectie die proefaankopen deed bij een aantal drogisterijen, supermarkten en apotheken, niet altijd goed. Daarnaast was bij vier van de vijftien onderzochte testen een verkeerd wattenstaafje meegeleverd.

Ook is de gebruiksaanwijzing niet altijd duidelijk. In alle bijsluiters ontbreekt de verplichte waarschuwing dat de gebruiker geen besluit van medische aard mag nemen zonder een arts te raadplegen. Bij zes producten ontbreekt het woord zelftest op de buitenste verpakking. Bij elf zelftesten staat geen uiterste houdbaarheidsdatum vermeld op de buitenste verpakking. Even vaak is er onvoldoende informatie voor de consument om goed te kunnen controleren of er wel de juiste onderdelen zijn geleverd.

Zonder ontheffing

Eerder deze week werd duidelijk dat er ook illegale zelftesten op de markt zijn, zonder ontheffing. Daarom adviseert de inspectie dat er een duidelijk overzicht komt van de testen die ontheffing hebben gekregen.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten zich te herkennen in de bevindingen van de inspectie. Volgens de brancheorganisatie kwamen de zelftesten snel op de markt en was de vraag groot. Ook leverden fabrikanten niet altijd de juiste verpakkingen en informatie.

Meer uit Binnenland

COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

10 minuten geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

1 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

2 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

3 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

3 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

5 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

5 uur geleden