Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkoop nieuwbouwwoningen in derde kwartaal weer fors lager

Verkoop nieuwbouwwoningen in derde kwartaal weer fors lager

DEN HAAG (ANP) - Ook in het derde kwartaal van 2023 werden veel minder nieuwbouwwoningen verkocht. In juli, augustus en september kregen 3800 nieuwbouwwoningen een eigenaar, bijna 30 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tot oktober werden er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht in 2023 en dat is het laagste aantal sinds de start van de meting acht jaar geleden. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar halveerde de verkoop van nieuwbouwwoningen zelfs. In april, mei en juni 2023 ging het om de grootste daling sinds 2015.

Die sterke afname kwam eerder door de hogere hypotheekrente en de malaise in de woningbouw. Er worden al langere tijd veel minder woningen gebouwd dan het demissionair kabinet beoogt. Het is moeilijk om geschikte bouwlocaties te vinden en stikstofproblemen maken het lastiger om een milieuvergunning te krijgen.

Bovendien worden potentiële kopers afgeschrikt door hoge overbruggingskosten, signaleerde makelaarsvereniging NVM afgelopen donderdag. Kopers van nieuwbouwwoningen zijn vaak tienduizenden euro's extra kwijt om de periode te overbruggen dat ze op de oplevering moeten wachten.

Een nieuwbouwwoning was in het derde kwartaal ook hoger geprijsd en kostte gemiddeld bijna 501.000 euro. Maar in combinatie met de prijzen van bestaande woningen lagen de huizenprijzen in zijn algemeenheid wel lager dan een jaar eerder.

Meer uit Financieel

Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

55 minuten geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

13 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

14 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

17 uur geleden