Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkoop nieuwbouw koopwoningen stijgt door

Verkoop nieuwbouw koopwoningen stijgt door

VOORBURG (ANP) - De verkoop van nieuwbouw koopwoningen steeg in oktober verder door. Met 3313 verkochte woningen lag de afgelopen maand de verkoop 10 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat meldt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

Sinds de maand april is de belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen toegenomen en ligt de verkoop elke maand "fors hoger dan het langjarig gemiddelde", merkt de vereniging. De nieuwbouwhuizen worden gekocht door huiseigenaren met veel overwaarde die profijt hebben van een lage rente, zegt Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL.

Tot en met de maand oktober kwam het totaal aantal verkopen dit jaar uit op 28.525 woningen, 14 procent meer dan een jaar geleden. Toen werden veel verkopen noodgedwongen uitgesteld door de impasse op de woningmarkt door de stikstofcrisis en de problemen door PFAS, de giftige stoffengroep in de bodem.

Zorgen over de toekomst

WoningBouwersNL verwacht dat de laatste twee maanden van dit jaar de verkopen op eenzelfde lijn zullen zitten met het gemiddelde de afgelopen vijf jaar. De vereniging schat de totale verkoop van nieuwbouw koopwoningen dit jaar op 34.000 tot 35.000 woningen.

Volgens de vereniging treft de coronacrisis de kopers van nieuwbouwwoningen nauwelijks, omdat dit vaak mensen zijn met een vaste baan. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen ligt dit jaar 30 tot 50 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Nieuwbouw Nederland, een website die het aantal nieuwbouwprojecten bijhoudt.

De vereniging uit nog wel zorgen over de toekomst. Zo wijzen gemeenten te weinig bouwlocaties toe om de woningbouwproductie te kunnen opvoeren en zijn er meer aanvullende, lokale regels die bouwprojecten duur en complex maken, waarschuwt de vereniging.

Meer uit Financieel

Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

6 minuten geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

9 minuten geleden
Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

45 minuten geleden
Boeing licht hoger op afwachtend Wall Street na koopadvies

NEW YORK (ANP) - Boeing is dinsdag met een kleine winst begonnen aan een nieuwe sessie op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank RBC Capital Markets en werd 0,5 procent hoger gezet. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend. Beleggers wachten vooral op nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
Evenveel pinbetalingen tijdens koopjesdagen als vorig jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pinbetalingen aan de winkelkassa's van Black Friday tot en met Cyber Monday is dit jaar hetzelfde als vorig jaar, meldt Betaalvereniging Nederland. Dit jaar werden tijdens deze vier dagen naar schatting 66,5 miljoen pinbetalingen verwerkt voor een totaalbedrag van ongeveer 1,86 miljard euro.

1 uur geleden
Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

2 uur geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

3 uur geleden