Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

DEN HAAG (ANP) - Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Hij zegt extra maatregelen te moeten treffen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Eerder deze week werd al duidelijk dat e-sigaretten straks alleen nog naar tabak mogen smaken en niet meer naar zoetigheid of vruchten. De strengere regels voor de verkoop komen daar nog bovenop. "Nu kunnen jongeren het op veel te veel plekken kopen. Bovendien is het nu nog online mogelijk. Hoe moeilijker je aan die e-sigaretten, aan de vapes komt, hoe moeilijker het is om te beginnen met roken", zegt Van Ooijen.

Hij heeft ook een verbod op snus zonder tabak aangekondigd. Dit zijn zakjes met nicotine die onder de bovenlip gedaan worden. Het is een variant van zakjes met tabak, die al verboden waren. Het bredere snusverbod vindt Van Ooijen nodig omdat de tabaksindustrie volgens hem "voortdurend" nieuwe producten bedenkt waarmee jongeren in aanraking komen met nicotine. Nicotine is slecht voor jongeren en leidt er mogelijk toe dat ze eerder gaan roken, stelt hij.

Verdere maatregelen kabinet

Het kabinet treft meer maatregelen om roken tegen te gaan, waarvan een deel al eerder is aangekondigd. Zo mogen ook sigaretten en shag vanaf 2030 alleen nog verkocht worden in gemaks- en speciaalzaken en vanaf 2032 alleen nog in de speciaalzaak. In 2024 moeten winkels die tabak verkopen zich registreren. Ook wordt roken op meer plekken verboden en wordt overwogen de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak naar 21 jaar te verhogen. De accijns op tabak gaat dit jaar én volgend jaar met 1,22 euro omhoog.

KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting vinden het goed dat de overheid maatregelen wil, maar laten in een reactie weten dat ze eigenlijk meer verwachten van de overheid. Zo willen de gezondheidsstichtingen dat vanaf 2024 ieder jaar de accijnzen met minimaal 10 procent omhoog gaan, dat nog eerder alleen speciaalzaken tabak mogen verkopen, de minimumleeftijd voor roken verhogen tot 21 en het rookverbod uitbreiden. "Het draagvlak voor stevige maatregelen is hoger dan ooit."

Kritiek e-sigarettenbranche

Het besluit om de smaken voor e-sigaretten aan banden te leggen, kwam Van Ooijen op kritiek van de e-sigarettenbranche te staan. De smaakstoffen die zijn toegestaan, zouden naar tabak moeten smaken, maar zullen consumenten niet aanspreken, voorspelt branchevereniging Esigbond.

"Ik moest er wel een klein beetje om glimlachen, want ze zeiden: onze gebruikers zullen het daardoor minder gaan gebruiken", zegt Van Ooijen daarover. "Dat is precies de bedoeling, want het is een schadelijke vorm van roken." De e-sigaretten kunnen rokers helpen stoppen, maar is het nu "te vaak andersom", vindt de staatssecretaris. "Dat jongeren via die vape aan de tabak gaan."

Meer uit Gezond

Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

1 dag geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

2 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

2 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

2 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

2 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

2 dagen geleden
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

3 dagen geleden