Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkoop Amsterdamse afvalverwerker AEB begonnen

Verkoop Amsterdamse afvalverwerker AEB begonnen

AMSTERDAM (ANP) - Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf deze donderdag bieden op de Amsterdamse afvalverwerker AEB. De gemeente verkoopt haar belang van 100 procent in het bedrijf, dat de afgelopen jaren vaak in het nieuws was vanwege verscheidene perikelen.

De problemen bij AEB zijn nu voorbij, zegt wethouder Victor Everhardt (Deelnemingen): "AEB en de gemeente zijn er klaar voor en ook de marktomstandigheden maken het mogelijk om de verkoop van AEB te starten. Ik heb alle vertrouwen in een zorgvuldig verkoopproces. De afgelopen tijd heeft AEB bedrijfsmatig en financieel een goede verbeterslag gemaakt."

Op 12 januari gaf het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam al groen licht voor de verkoop en stelde de voorwaarden vast. Zo is de prijs het belangrijkste verkoopcriterium. Maar de gemeente hecht er ook groot belang aan dat gegadigden een langetermijnperspectief bieden, dat "AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen". Ook vraagt de verkoper een visie op het inperken van CO2-uitstoot en het behoud van banen bij AEB.

Nieuwe biomassacentrale

Naast de vuilverbrander zit ook de nieuwe biomassacentrale van AEB in het te verkopen pakket. Potentiële kopers kunnen zich tot 17 mei melden.

In 2019 moesten bij AEB vier van de zes verbrandingsovens worden stilgelegd. Door achterstallig onderhoud en problemen tussen personeel en management kon de veiligheid niet worden gegarandeerd. Daardoor vielen inkomsten weg en moest het bedrijf hoge kosten maken voor afvalverwerking elders. Verschillende keren sprong de gemeente bij met aanzienlijke financiële injecties. Ook over de biomassacentrale was het nodige te doen, onder meer over de milieuvergunning.

Schulden

Eind 2019 had AEB een schuld van 226 miljoen euro bij de banken en 147 miljoen euro bij de gemeente. De schulden worden niet 'meeverkocht' maar afgelost zodra het bedrijf is verkocht. Overigens is de totale schuldenlast aan de gemeente vorig jaar afgenomen nadat AEB zijn aandeel van 50 procent in Westpoort Warmte (stadsverwarming) voor 73 miljoen euro aan de gemeente verkocht. Ongeveer de helft van dat bedrag heeft AEB gebruikt om een deel van de bankschulden af te lossen.

Er loopt een raadsenquête naar de gang van zaken bij het bedrijf. Die eindigt naar verwachting in het najaar.

Meer uit Binnenland

Snelrechtzittingen voor eerste 14 verdachten van AZ-rellen

ALKMAAR (ANP) - De eerste veertien verdachten van de recente rellen in het AZ-stadion moeten dinsdag en woensdag voor de politierechter van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. De rechtbank houdt dan themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

28 minuten geleden
Voorarrest verdachte dodelijke schietpartij in Katwijk verlengd

KATWIJK (ANP) - De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd van de 18-jarige Katwijker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats. De verdachte blijft in elk geval veertien dagen langer vastzitten.

31 minuten geleden
Staat zal vaker andere advocaten inschakelen dan landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) - De Staat zal vaker andere advocatenkantoren inschakelen dan landsadvocaat Pels Rijcken, laat het ministerie van Justitie vrijdag weten. Daarmee volgt het kabinet een advies op van een speciale commissie, die werd ingezet nadat een grootschalige fraudezaak bij Pels Rijcken aan het licht was gekomen. Een topman van het kantoor kon jarenlang miljoenen euro's wegsluizen naar privérekeningen.

40 minuten geleden
Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

50 minuten geleden
Gemeenten springen bij voor hulp gezinnen die toeslagen mislopen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die financieel in de knel zitten als gevolg van tegenstrijdige overheidsregelingen, krijgen voorlopig hulp via de bijzondere bijstand die door gemeenten wordt verstrekt. Het kabinet koopt daarmee tijd om met een structurele oplossing te komen voor dit probleem, dat al jaren bekend is maar tot nu toe niet is aangepakt.

1 uur geleden
Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

ALMERE (ANP) - De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

1 uur geleden
Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit Eindhoven is daarbij overleden. Het OM vervolgt de agent onder meer omdat hij de maximale snelheid "zeer fors overschreden heeft", terwijl daar volgens het OM geen dringende reden voor was.

1 uur geleden