Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verklaring Fed-baas Jerome Powell staat centraal op beurzen

Verklaring Fed-baas Jerome Powell staat centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen zijn de ogen dinsdag vooral gericht op Jerome Powell. De Amerikaanse centralebankpresident legt later op de dag een verklaring af voor het Congres over het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed). Powell zal waarschijnlijk bevestigen het huidige stimuleringsbeleid zo lang als nodig ongewijzigd te laten om de economie en de inflatie aan te jagen. Ook houden beleggers de rentes op de obligatiemarkten in de gaten.

Op het Damrak lijkt de AEX-index op basis van de openingsindicatoren licht lager te openen. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen beginnen. De Europese technologiebedrijven zullen mogelijk onder druk staan in navolging van de forse koersverliezen onder grote Amerikaanse branchegenoten als Apple, Amazon en Microsoft. De Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq sloot daardoor 2,5 procent lager.

De Britse premier Boris Johnson heeft een schema gepresenteerd voor de afbouw van de coronamaatregelen in Engeland. Het begint op 8 maart met de heropening van de scholen en universiteiten. De hoop is dat mensen tegen eind juni weer normaal kunnen leven. Niet-essentiƫle winkels en kappers kunnen volgens het stappenplan vanaf 12 april hun deuren weer openen. Internationaal reizen wordt niet eerder dan 17 mei toegestaan. Dan zouden ook de hotels, pubs en restaurants onder voorwaarden weer open kunnen.

GrandVision

Aan het overnamefront lijkt de miljardenovername van optiekketen GrandVision door het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica aan een zijden draadje te hangen. Dit meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitspraken van advocaat Jeroen Kortmann van Stibbe namens EssilorLuxottica.

Ook Adyen staat in het nieuws. Volgens persbureau Bloomberg wil een niet nader genoemde vroege investeerder in het betaalbedrijf 450.000 aandelen verkopen, ofwel zo'n 1,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Op basis van de slotkoers op maandag van 2152 euro per aandeel zou het om een bedrag gaan van 968 miljoen euro.

Heineken

Het aandeel Heineken zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van RBC schroefden hun aanbeveling voor de bierbrouwer terug. In Londen gaat de aandacht uit naar HSBC. De Britse bank die veel activiteiten heeft in Aziƫ, zag de winst in coronajaar 2020 minder sterk dalen dan gevreesd. Ook keert de bank weer dividend uit.

De euro was 1,2172 dollar waard, tegenover 1,2157 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 62,51 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 66,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 minuut geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

17 minuten geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

9 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

10 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

10 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

11 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

13 uur geleden