Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezingswijze Eerste Kamer verandert voorlopig niet

Verkiezingswijze Eerste Kamer verandert voorlopig niet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wordt voorlopig niet op een nieuwe manier gekozen. De behandeling van twee voorgestelde grondwetswijzigingen over de hervorming van het parlementair stelsel en over het proces van het wijzigen van de grondwet zelf, is dinsdag door de Eerste Kamer zelf op de lange baan geschoven. De senaat besloot de twee wetsvoorstellen, die al zijn aangenomen door de Tweede Kamer, controversieel te verklaren naar aanleiding van de val van het kabinet Rutte III. Dat betekent dat ze nu pas worden behandeld na de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

De beide voorstellen zijn door de Tweede Kamer aangenomen 'in eerste lezing'. Na de eerste lezing moet over grondwetswijzigingen nogmaals door de Eerste en Tweede Kamer worden gestemd in een tweede lezing, in een nieuwe kabinetsperiode. Als de huidige voorstellen na de verkiezingen van 17 maart in de eerste lezing door de Eerste Kamer komen, kunnen ze dus pas ná de volgende kabinetsperiode nogmaals worden behandeld door de Tweede en Eerste kamer. Dat betekent dat het nog jaren kan duren voor het wetsvoorstel wordt aangenomen.

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller uit zijn ongenoegen op Twitter. "De hindermachten aan de overzijde in de senaat hebben weer knap werk geleverd vandaag. De eerste lezing van twee Grondwetswijzigingen voor staatsrechtelijke vernieuwing worden over de verkiezingen heen getild. En dus weer verder uitgesteld..."

Zes jaar

Volgens de voorgestelde hervorming moeten Eerste Kamerleden voortaan een zittingstermijn krijgen van zes jaar, in plaats van vier. De helft van de senatoren zou dan elke drie jaar worden vervangen, zoals ook gebeurde tot 1983. Omdat Statenleden de senatoren kiezen, hoopt indiener minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), dat de Provinciale Statenverkiezingen zo minder om de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer zullen draaien. De Statenverkiezingen gaan immers ook over de manier waarop de provincies worden bestuurd.

Het andere voorstel gaat over de wijziging van de Grondwet zelf. Nu wordt over zo'n aanpassing twee keer gestemd door de Eerste en Tweede Kamer: een keer voor, en een keer na de Tweede Kamerverkiezingen. Ollongren wil dat die tweede lezing voortaan zal plaatshebben in een verenigde vergadering, waarbij de leden van de Eerste en de Tweede Kamer samen in debat gaan over de wijziging.

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

8 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

8 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

9 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

9 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

16 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

19 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden