Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

DEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.

In Rotterdam kreeg GroenLinks-PvdA acht stemmen meer na de hertelling. De VVD behaalde drie stemmen meer dan bij de eerste telling. ChristenUnie, Volt en 50PLUS wonnen alle een stem. De Partij van de Dieren verloor juist een stem, en de overgebleven stemmen waren anders verdeeld over de lijst van die partij. Zo kreeg nummer twee Ines Kostić zeven voorkeurstemmen meer dan eerst geteld.

Bij D66, SGP en BBB bleef het totale aantal stemmen gelijk, maar die bleken anders te zijn verdeeld over de kandidaten. Zo kreeg D66-lijstduwer Sigrid Kaag er zes voorkeurstemmen bij. Rotterdam had de stemmen van vier stembureaus opnieuw geteld na mogelijke fouten.

Assen

Assen had de stemmen van twee stembureaus herteld na mogelijke fouten bij het tellen. Bij seniorencomplex Peelerhof had de SGP, lijst 12, tien stemmen gekregen. Dat klopte, maar die stemmen waren allemaal bij kandidaat 12 van lijst 12 gezet, terwijl de tien kiezers hadden gestemd op lijsttrekker Chris Stoffer. Dat is gecorrigeerd. Bij de kerk City Life Church raakt een lijstduwer van de Partij voor de Dieren een voorkeursstem kwijt aan een partijgenoot.

In Amersfoort kreeg Forum voor Democratie er twee stemmen bij na hertelling en verloor de ChristenUnie er twee. In Haarlemmermeer kreeg zowel de VVD als D66 er een stem bij. In Hengelo wonnen GroenLinks-PvdA, Belang van Nederland en NSC een stem extra.

Aanpassing van uitslag

In Venlo verschoven wat stemmen binnen de lijst van Forum voor Democratie en in Wageningen gebeurde dat bij GroenLinks-PvdA, maar voor beide partijen bleven de totalen gelijk. Kampen veranderde na hertelling de stemmen binnen ChristenUnie en NSC en Vijfheerenlanden deed dat bij de SGP.

Tientallen gemeenten hebben besloten tot het hertellen van de stemmen. Dat leidde onder meer in Opsterland, Meerssen, Heiloo, Sittard-Geleen en Olst-Wijhe tot een aanpassing van de uitslag. In vrijwel alle gevallen gaat het om een verschil van een enkele stem, maar ook zulke kleine aanpassingen zouden genoeg kunnen zijn voor een andere zetelverdeling in de Tweede Kamer of zouden een kandidaat aan een voorkeurszetel kunnen helpen.

Meer uit Politiek

Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

21 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

21 uur geleden
Overijssel sust onrust over waardedaling huizen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - Dat de WOZ-waarde van huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik dit jaar in sommige gevallen fors is gedaald, heeft geen invloed op de mogelijke schadevergoeding voor de eigenaren van deze woningen. Dat benadrukte de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema in de vergadering van Provinciale Staten na vragen van het CDA.

22 uur geleden
Linkse partijen vrezen hogere prijs 'toegangskaartje rechtszaal'

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over een mogelijke stijging van griffierechten, die moeten worden betaald om een rechtszaak te beginnen. De prijs van "het toegangskaartje tot de rechtszaal" zou met een kwart worden verlaagd, beloofde het inmiddels demissionaire kabinet. Door financiële tegenvallers was dat al afgezwakt naar 13,5 procent. Maar na 2024 kunnen de kosten stijgen, omdat er geen middelen voor zijn vrijgemaakt, gaf minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) toe in een Kamerdebat.

22 uur geleden
Kamermeerderheid wil meer meesters voor de klas

DEN HAAG (ANP) - Er moeten meer meesters voor de klas staan, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Woensdag in een commissiedebat reageerden PVV, VVD, NSC, BBB en SGP positief op een pleidooi van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder om te stimuleren dat mannen basisschooldocent worden.

22 uur geleden
Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen

GRONINGEN (ANP) - De ledenaantallen van de BBB, PvdD, Volt en GroenLinks stegen vorig jaar het hardst. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van de jaarlijkse opgaven door de partijen van hun ledentallen. JA21, 50PLUS en CDA verloren juist leden.

1 dag geleden
Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

1 dag geleden