Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezingsdag VS kan verkiezingsweek worden door briefstemmen

Verkiezingsdag VS kan verkiezingsweek worden door briefstemmen

WASHINGTON (ANP) - De corona-epidemie zorgt er in de Verenigde Staten naar verwachting voor dat in november meer Amerikanen dan ooit hun stem per post willen uitbrengen. Dat kan behalve praktische consequenties ook verstrekkende politieke gevolgen hebben. Democraten vrezen een scenario waarin president Donald Trump de overwinning al opeist terwijl veel poststemmen nog geteld moeten worden.

Na meer dan 6,2 miljoen besmettingen en bijna 188.000 doden door het coronavirus, is het animo om met zijn allen in de rij te staan om te stemmen beperkt in het zwaarst getroffen land ter wereld. Over het stemmen per post is daarom het nodige politieke getouwtrek. De partij van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden moedigt jonge kiezers, minderheden, mensen die eerder niet stemden en gedesillusioneerde stembusweigeraars zoveel mogelijk aan om dit jaar te gaan stemmen. De Republikeinen, waarvan de aanhang van oudsher trouw naar de stembus gaat, zitten niet te wachten op een hoge (Democratische) opkomst.

President Trump beweert, overigens zonder enig bewijs, dat briefstemmen verkiezingsfraude in de hand werkt. Volgens critici hebben Trump en zijn partij opzettelijk ook bezuinigingen op het staatspostbedrijf USPS erdoor willen drukken om het briefstemmen te saboteren. In meerdere staten proberen de Republikeinen met rechtszaken te verhinderen dat de mogelijkheden om per post te stemmen worden uitgebreid. De Republikeinen sleepten deze week de staat Montana voor de rechter en eerder ook New Jersey en Nevada.

Wetgeving

Alle vijftig staten hebben eigen wetgeving over het stemmen per post. Zo sturen tien staten briefstembiljetten naar alle kiezers, terwijl stemgerechtigden in andere staten die moeten aanvragen. Daarvoor is in sommige staten een geldige reden vereist (zes) en in andere niet (24). Tien staten hebben de mogelijkheden verruimd in verband met de coronapandemie.

Sommige eisen dat een briefstem uiterlijk op verkiezingsdag binnenkomt, terwijl andere alleen eisen dat een stem op verkiezingsdag is verstuurd. Een stem in Californië is geldig als die tot 17 dagen na de verkiezingen binnenkomt. Ook gelden er verschillende deadlines voor het aanvragen van een briefstembiljet en verschillende data voor het vroegtijdig stemmen.

Door de lappendeken aan regels kan het in november zo zijn dat de uitslag er pas een paar dagen na de verkiezingen is. Omdat het vooral de Democratische-gezinde staten zijn die de mogelijkheden hebben verruimd, wacht Trump mogelijk niet tot de laatste stemmen zijn geteld. Hij kan proberen vroeg de overwinning op te eisen. De Democraten willen wachten tot de laatste stem is geteld, en dan met name in de 'swing states'. Dat die cruciaal kunnen zijn leert bijvoorbeeld nog de verkiezingsuitslag in 2000, toen de beslissende staat Florida met een paar honderd stemmen verschil naar George W. Bush ging.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

3 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

3 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

5 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

6 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

6 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

7 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

7 uur geleden