Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verkiezingscampagnes gaan te veel over corona'

'Verkiezingscampagnes gaan te veel over corona'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingscampagnes van politieke partijen gaan te weinig over andere thema’s dan corona. Dat vinden zeven op de tien kiezers, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Corona domineert het nieuws, maar de meeste kiezers bepalen hun stem aan de hand van andere thema’s, aldus het programma.

Het onderzoek vond plaats onder ruim 35.000 kiesgerechtigde leden van het Opiniepanel van het programma. Van hen hoort, ziet en leest 69 procent te weinig over ideeën voor Nederland zodra de coronacrisis voorbij is.

Acht andere thema’s dan corona zijn voor de gemiddelde kiezer belangrijker voor het bepalen van zijn of haar stem, zo wijst het onderzoek uit. Het gaat daarbij om zorg, klimaat, normen en waarden, ongelijkheid, veiligheid, immigratie, woningmarkt en onderwijs.

Per achterban zijn er ook interessante verschillen: bij FVD-kiezers is de corona-aanpak bijvoorbeeld het meest bepalend voor hun stem. Ook VVD- en CDA-kiezers vinden de aanpak belangrijk, maar voor hen zijn andere thema's toch belangrijker. Voor VVD-kiezers gaat het dan om economische groei, veiligheid en de zorg. CDA'ers zijn meer geïnteresseerd in zorg, normen en waarden en de woningmarkt. Voor kiezers van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren vormen klimaat en duurzaamheid het belangrijkste thema.

Meer uit Politiek

Nieuwe Haagse coalitie maandag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe college in Den Haag wordt komende maandag gepresenteerd. Informateur Arie Slob bevestigt woensdag dat D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK een akkoord hebben bereikt. Dat was dinsdagavond al naar buiten gekomen.

2 uur geleden
Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

15 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

15 uur geleden
Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

17 uur geleden
NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

18 uur geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

20 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

22 uur geleden