Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezingen Madrid gewonnen door ‘rebellerende’ regiopresident

Verkiezingen Madrid gewonnen door ‘rebellerende’ regiopresident

MADRID (ANP/RTR) - De verkiezingen in Madrid en omstreken zijn gewonnen door zittend regiopresident Isabel Diaz Ayuso en haar rechts-conservatieve Partido Popular (PP). Volgens peilingen krijgt de partij 62 tot 65 van de 138 zetels in het regioparlement, een ruime verdubbeling.

De 42-jarige Ayuso won de steun van veel Madrilenen door de linkse regering van Spanje te trotseren, die haar onder druk zette om bars en restaurants te sluiten om zo de coronapandemie in te dammen. In plaats daarvan gaf ze voorrang aan de economie en het sociale leven, wat veel bareigenaars en restauranthouders tevreden stelde.

Ook veel Madrilenen die erom bekendstaan veelvuldig gebruik te maken van het bruisende nachtleven waren blij met dit beleid. Critici beschuldigen Ayuso ervan daardoor de gezondheidszorg te hebben verwaarloosd.

Impuls op nationaal niveau

Om aan de macht te blijven moet de PP mogelijk in zee met de extreemrechtse Vox-partij, die met 12 tot 14 zetels gelijk blijft of licht wint. De rechts-liberale partij Ciudadanos waarmee Ayuso in een coalitie zat, verloor volgens een van de peilingen al haar 26 zetels.

De PP heeft de regio Madrid de afgelopen 26 jaar bestuurd en de overtuigende overwinning geeft de partij waarschijnlijk een impuls op nationaal niveau, waar de Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) van Pedro Sanchez regeert. Die had 37 zetels, maar gaat nu terug naar 25 tot 28.

De rijke regio Madrid, waar ongeveer 7 van de 47 miljoen Spanjaarden wonen, registreerde maandag 369 gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen, tegen een landelijk gemiddelde van 223. De bezetting van intensivecareafdelingen is ook het hoogst in Spanje, met bijna 45 procent.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

51 minuten geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

2 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

4 uur geleden
Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

5 uur geleden
VS hebben basis in Kandahar na bijna 20 jaar verlaten

KANDAHAR (ANP/AFP) - De VS hebben de ontmanteling van de grote militaire basis in het Afghaanse Kandahar afgerond. Het was de op één na grootste basis van Amerikaanse troepen in het land. Kandahar, 450 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul, is de tweede stad van het land en de regio staat bekend als de geboortegrond van de radicale Taliban.

5 uur geleden
Doden door explosie in moskee Afghanistan

KABUL (ANP/RTR) - Een explosie in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft zeker twaalf mensen het leven gekost. De ontploffing komt op een moment waarop in Afghanistan een korte wapenstilstand geldt vanwege het einde van de ramadan.

5 uur geleden