Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezing president Italië nog muurvast

Verkiezing president Italië nog muurvast

ROME (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - In Italië hebben ook de jongste pogingen een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. De zesde stemronde vrijdagavond draaide uit op een fiasco, nadat eerder op de dag de vijfde ronde ook al geen winnaar had opgeleverd.

Ruim duizend politici (landelijke en regionale afgevaardigden) zijn nu al bijna een week bezig een staatshoofd te kiezen. Dat is overwegend een ceremoniële functie, maar de president heeft invloed bij onder meer bepaalde benoemingen en de regeringsvorming.

De verkiezingen zijn vooral belangrijk omdat ook premier Mario Draghi als opvolger van president Sergio Mattarella wordt genoemd. Maar Draghi kreeg tot dusver onvoldoende steun, mogelijk uit vrees dat zijn vertrek de stabiliteit van de regering ondermijnt.

Casellati

Bij de vijfde poging leek er wat schot in de zaak te komen, omdat rechtse partijen senaatsvoorzitter Maria Elisabetta Casellati naar voren schoven. Maar voor haar kandidatuur was onvoldoende draagvlak en de verkiezingsronde liep uit op een flop, aldus Italiaanse media. De 75-jarige Casellati zou anders de eerste vrouwelijke president van Italië worden.

Linkse partijen hadden al duidelijk gemaakt dat ze niet zaten te wachten op Casellati, een uiterst conservatieve partijgenoot van Silvio Berlusconi. Die steenrijke oud-premier hoopte aanvankelijk zelf president te worden. Hij trok zich later terug als kandidaat.

Om het verkiezingsproces te bespoedigen is besloten voortaan twee keer per dag te stemmen. Dat betekent dat zaterdag de volgende ronde volgt om de patstelling te doorbreken tussen de centrumlinkse en centrumrechtse blokken. Volgens de rechtse leider Matteo Salvini is het in ieder geval het streven een vrouw op de functie te krijgen.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

41 minuten geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

59 minuten geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

1 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

1 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

3 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

3 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

4 uur geleden