Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezing president Italië nog muurvast

Verkiezing president Italië nog muurvast

ROME (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - In Italië hebben ook de jongste pogingen een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. De zesde stemronde vrijdagavond draaide uit op een fiasco, nadat eerder op de dag de vijfde ronde ook al geen winnaar had opgeleverd.

Ruim duizend politici (landelijke en regionale afgevaardigden) zijn nu al bijna een week bezig een staatshoofd te kiezen. Dat is overwegend een ceremoniële functie, maar de president heeft invloed bij onder meer bepaalde benoemingen en de regeringsvorming.

De verkiezingen zijn vooral belangrijk omdat ook premier Mario Draghi als opvolger van president Sergio Mattarella wordt genoemd. Maar Draghi kreeg tot dusver onvoldoende steun, mogelijk uit vrees dat zijn vertrek de stabiliteit van de regering ondermijnt.

Casellati

Bij de vijfde poging leek er wat schot in de zaak te komen, omdat rechtse partijen senaatsvoorzitter Maria Elisabetta Casellati naar voren schoven. Maar voor haar kandidatuur was onvoldoende draagvlak en de verkiezingsronde liep uit op een flop, aldus Italiaanse media. De 75-jarige Casellati zou anders de eerste vrouwelijke president van Italië worden.

Linkse partijen hadden al duidelijk gemaakt dat ze niet zaten te wachten op Casellati, een uiterst conservatieve partijgenoot van Silvio Berlusconi. Die steenrijke oud-premier hoopte aanvankelijk zelf president te worden. Hij trok zich later terug als kandidaat.

Om het verkiezingsproces te bespoedigen is besloten voortaan twee keer per dag te stemmen. Dat betekent dat zaterdag de volgende ronde volgt om de patstelling te doorbreken tussen de centrumlinkse en centrumrechtse blokken. Volgens de rechtse leider Matteo Salvini is het in ieder geval het streven een vrouw op de functie te krijgen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Pools parlement komt Brussel tegemoet: einde tuchtkamer rechters

WARSCHAU (ANP/AFP) - Het Poolse parlement heeft een wet aangenomen die een einde moet maken aan een slepend conflict met de Europese Unie in Brussel. De afgevaardigden besloten een omstreden tuchtkamer voor rechters te ontmantelen.

30 minuten geleden
Goodfellas-acteur Ray Liotta (67) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Goodfellas-acteur Ray Liotta is op 67-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan stierf in zijn slaap, zo maakte entertainmentwebsite TMZ bekend.

2 uur geleden
Doden door nieuwe bombardementen op Oekraïense stad Charkov

CHARKOV (ANP/AFP) - Zeker zeven burgers zijn gedood door nieuwe Russische bombardementen op Charkov, de tweede stad van Oekraïne. Onlangs was in de metropool juist begonnen met een terugkeer naar het normale leven na het einde van een Russisch offensief.

2 uur geleden
Rusland ontslaat gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft leden van de nationale garde ontslagen die weigerden deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Een Russische rechtbank heeft het ontslag bevestigd van 115 gardisten die hun ontslag aanvochten. De nationale garde is een binnenlandse veiligheidsdienst die losstaat van het Russische leger.

2 uur geleden
Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement hulde betoond aan koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar aanstaande 70e jubileum als vorstin. Zij viert dat jubileum begin juni. Johnson betitelde haar in zijn speech als Elizabeth de Grote.

3 uur geleden
Acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding drie mannen

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. In een van die gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Maar justitie maakt niet duidelijk bij wie of door wie. Het gaat om incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.

4 uur geleden
Popgroep BTS bij president Biden over anti-Aziatisch racisme

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse popgroep BTS brengt dinsdag een bezoek aan het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president, om iets te doen aan anti-Aziatisch racisme. President Biden en de K-pop-supersterren van BTS zullen "het belang van diversiteit en inclusie" bespreken, meldt het Witte Huis. Het is de bedoeling dat de BTS-leden als jeugdambassadeurs de boodschap van hoop en positiviteit over de wereld verspreiden.

4 uur geleden