
Verkenners praten met fractievoorzitters over de formatie
DEN HAAG (ANP) - De verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) houden maandag de eerste gesprekken met partijleiders van de nieuwgekozen Tweede Kamer. Ze inventariseren de wensen van de partijen en onderzoeken welke coalities de meeste kans maken.
Maandag zijn de acht grootste partijen aan de beurt. De verkenners praten eerst met Mark Rutte (VVD, 35 zetels). Daarna volgen Sigrid Kaag (D66, 23), Geert Wilders (PVV, 17), Wopke Hoekstra (CDA, 15), Lilian Marijnissen (SP, 9), Lilianne Ploumen (PvdA, 9) Jesse Klaver (GroenLinks, 8) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie, 8). Dinsdag volgt de rest.
Uiterlijk 30 maart leveren Jorritsma en Ollongren het rapport. Op 31 maart debatteert de nieuw geïnstalleerde Kamer erover. Het is voor het eerst dat er twee verkenners aan het werk gaan. Normaal gesproken levert de grootste partij de verkenner, maar D66 wilde graag Ollongren erbij hebben.
Jorritsma zei vorige week donderdag het "fantastisch" te vinden als al voor de zomer een nieuw kabinet op het bordes staat. Zij denkt dat dit ook moet lukken.
De duur van formaties kan sterk verschillen. De formatie van het kabinet Rutte-II duurde maar 47 dagen, maar toen zaten alleen de VVD en de PvdA om tafel. Niet zelden duren formaties langer dan honderd dagen. De formatie van Rutte-III kostte maar liefst 211 dagen. Als het nu net zo lang duurt als toen, is het volgende kabinet er pas half oktober.
Sinds 2012 heeft de Tweede Kamer de leiding over de formatie. Daarvoor lag die verantwoordelijkheid bij het staatshoofd. Koning Willem-Alexander wordt wel op de hoogte gehouden van de formatie. Eerdere verkenners waren Edith Schippers (2017) en Henk Kamp (2012). Beiden gingen daarna ook aan de slag als informateur. Die begeleidt de onderhandelingen tussen de formatiepartners.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libië en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
10 uur geleden