Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkenner Van Strien (PVV) legt werk per direct neer

Verkenner Van Strien (PVV) legt werk per direct neer

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Gom van Strien (PVV) legt zijn taken als verkenner per direct neer. Dat heeft hij maandagochtend in een verklaring laten weten. "Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner", schrijft hij in zijn verklaring.

Maandagochtend zou Van Strien beginnen met de eerste gesprekken als verkenner. Die gesprekken gaan niet door.

Zondag liet Van Strien nog weten door te gaan als verkenner, hoewel hij in verband werd gebracht met fraude. Daarover berichtte NRC zondag. Zijn voormalige werkgever Utrecht Holdings verdenkt hem van oplichting en omkoping. Het bedrijf heeft in maart aangifte gedaan. Bij de onderneming zou tussen 2006 en 2018 fraude zijn gepleegd. Het Eerste Kamerlid van de PVV was tussen 2000 en 2009 algemeen directeur van Utrecht Holdings. Ook twee anderen worden in deze zaak beschuldigd. In een verklaring ontkende Van Strien de beschuldigingen.

'Nepparlement'

Vrijdag werd PVV-senator Van Strien door PVV-partijleider Geert Wilders als verkenner naar voren geschoven. Met uitzondering van DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle stemden alle fractievoorzitters in met zijn aanstelling.

De handen gingen vrijdag niet meteen op elkaar toen bekend werd dat Van Strien als verkenner aan de slag zou gaan. De Tweede Kamer had recent nog de nadrukkelijke wens uitgesproken om voor deze fase iemand in te zetten met afstand tot de dagelijkse politiek. Van Strien zag daar als senator zelf geen probleem in. Toen hij vrijdag door journalisten werd geconfronteerd met eerdere uitspraken van hem - hij noemde jaren geleden onder meer de Eerste Kamer een 'nepparlement' - reageerde hij daar uiterst kribbig op.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk ziet kabinet voor 'rijk rechts'

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Jimmy Dijk ziet niet hoe het voorlopige coalitieakkoord "de sociale vooruitgang gaat bieden die mensen en ons land nodig hebben". Dijk verwacht dat een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er zal zijn voor "rijk rechts".

1 uur geleden
Jetten ziet vooral 'luchtkastelen op drijfzand' in regeerakkoord

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten noemt het zojuist gepresenteerde voorlopige regeerakkoord een akkoord dat vol staat "met luchtkastelen op financieel drijfzand". Jetten vindt de samenwerking tussen PVV, NSC, VVD en BBB een "wankele coalitie", met een akkoord dat geen antwoord biedt op de problemen van veel mensen. "Niet voor het onderwijs, het klimaat, de zorg en de woningbouw. Het is een akkoord dat Nederland terug achter de dijken plaatst en met minder samenwerking in de EU."

1 uur geleden
Vijlbrief en Grinwis vragen doorrekening hoofdlijnenakkoord aan

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid en demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) en Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) vragen een CPB-doorrekening aan van het hoofdlijnenakkoord, melden ze op X. Vijlbrief schrijft over een "rommelige financiƫle onderbouwing zonder inzicht in uitkomsten".

2 uur geleden
Wilders: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

DEN HAAG (ANP) - De rechtse partijen "schrijven geschiedenis" met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. "De zon gaat weer schijnen in Nederland." Wilders voorspelt dat "miljoenen Nederlanders" blij zullen worden van wat zijn partij allemaal heeft afgesproken met VVD, NSC en BBB.

2 uur geleden
UNICEF bezorgd over asielplannen en bezuinigingen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen van het beoogde kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD. Dat zegt de kinderrechtenorganisatie in reactie op het hoofdlijnenakkoord van de vier partijen.

5 uur geleden
Formerende partijen stoppen met het Nationaal Groeifonds

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stopt met het Nationaal Groeifonds. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van "uitfaseren". De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen. De vier partijen geven daarmee 6,8 miljard euro minder uit dan de bedoeling was van het demissionaire kabinet.

6 uur geleden
Nieuwe coalitie wil in Europa niet voorop lopen met klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) - De coalitie in wording wil zich met klimaatbeleid houden aan de bestaande afspraken, maar vindt het niet nodig om in Europa voorop te lopen. In het hoofdlijnenakkoord is te lezen dat zij tegen nieuwe klimaatregels zijn die een schepje bovenop de Europese afspraken doen. Verder moet klimaatbeleid vooral "draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar" zijn.

6 uur geleden