Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

Maandag ontvangt de verkenner Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

Na de verkenningsfase worden normaal gesproken een of meerdere informateurs aangesteld die onderhandelingen begeleiden met partijen die een specifieke coalitie kunnen vormen. Pieter Omtzigt (NSC) vindt het nog te vroeg voor zulke onderhandelingen. Hij stelt voor om twee informateurs te benoemen die in gesprek gaan met alle fractievoorzitters om te "inventariseren wat de centrale opgaven in de komende jaren zijn". Zo moeten "prioriteiten, beleidsvoorkeuren en mogelijke meerderheden per thema" in kaart worden gebracht en kan vervolgens naar oplossingen worden gezocht.

Omtzigt heeft nog geen duidelijkheid gegeven over mogelijke coalities die hij voor zich ziet. Wel is duidelijk dat hij voorstander is van een aantal ongebruikelijke varianten: een minderheidskabinet, een extra-parlementair kabinet (een kabinet zonder regeerakkoord) of een zakenkabinet. De partijleider van NSC wil samenwerking met de PVV pas overwegen als deze meer duidelijkheid geeft over omstreden en tegen de grondwet indruisende standpunten, onder meer over de islam. Omtzigt wil duidelijker horen wat Wilders bedoelt met zijn belofte om zulke standpunten "in de ijskast" te zetten.

De VVD wil überhaupt niet aansluiten bij coalitieonderhandelingen. Zaterdag heeft partijleider Dilan Yeşilgöz in een advertentie in meerdere kranten nogmaals duidelijk gemaakt dat ze de door Wilders gewenste coalitie alleen als gedoogpartner mogelijk wil maken. Caroline van der Plas van de BBB vindt zulke blokkades "onbestaanbaar" en heeft PVV, VVD en NSC opgeroepen om te gaan praten over een mogelijke samenwerking.

In zijn tweede ronde verkennende gesprekken nodigt Plasterk een aantal partijen uit om te reageren op elkaars gesprekken. Het is nog niet bekend wie hij na maandag wil spreken.

De aanvankelijke planning om komende dinsdag verslag uit te brengen van de verkenningsfase bleek te ambitieus. Plasterk hoopt dat volgende week te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Volop beveiliging aanwezig rondom Bunker voor uitspraak Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Enkele uren voor aanvang van de uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is er al volop beveiliging aanwezig rondom de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank oordeelt dinsdag over zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi (46).

8 minuten geleden
Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

49 minuten geleden
Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug om veiligheid

AMSTERDAM (ANP) - Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

56 minuten geleden
Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

1 uur geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

1 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

4 uur geleden
Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

7 uur geleden