Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

Een "eitje" zal het niet worden, weet Plasterk, met name wijzend op de principiële bezwaren die onder meer NSC heeft tegen sommige voorstellen van de PVV. Hij oppert in zijn verslag deze en komende maand een "korte informatieronde" te houden. Daarin moeten de partijen allereerst kijken of ze elkaar kunnen vinden op onderwerpen die de rechtstaat aangaan.

Daarna moeten de partijen wat Plasterk betreft op hoofdlijnen praten over belangrijke onderwerpen als migratie, bestaanszekerheid, goed bestuur, veiligheid, overheidsfinanciën, klimaat-, stikstof- en landbouwbeleid. Hij stelt voor ook andere partijen die dat willen te laten meepraten, om "zo breed mogelijk draagvlak per onderwerp te creëren".

Rechtstatelijkheid

Voor het weekeinde werd al duidelijk dat de partijen waarmee PVV-leider Geert Wilders graag een rechts kabinet wil smeden, nog niet allemaal staan te trappelen om te gaan onderhandelen. Uit het verslag van Plasterk wordt duidelijk dat alleen NSC-voorman Pieter Omtzigt nog op de rem trapt en pleit voor een "nadere verkenning ten aanzien van de rechtstatelijkheid".

NSC heeft moeite met voorstellen in het PVV-verkiezingsprogramma, bijvoorbeeld om de Koran en islamitisch onderwijs te verbieden. Wilders heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij om andere partijen tegemoet te komen wel bereid is deze wensen "in de ijskast" te zetten. Omtzigt wil zeker weten dat ze daar dan ook blijven.

Geen andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden om tot een meerderheidscoalitie te komen ziet Plasterk niet. Het is aan de PVV als grootste partij én grootste winnaar om het voortouw te nemen, vinden bijna alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ook NSC en BBB zijn als grote winnaars aan zet, en de VVD als grote rechtse partij dichten partijleiders een "grote verantwoordelijkheid" toe om de wens van de kiezer te eerbiedigen.

Plasterk stelt voor dat Wilders met een voordracht komt voor een informateur. Of de voormalig PvdA-minister zelf beschikbaar is voor die rol, wil hij niet zeggen. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de verkiezingsuitslag en de uitkomsten van de verkenning. Waarschijnlijk wijst de Kamer dan ook een informateur aan.

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

11 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

16 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden