Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verhuurder vraagt bankroet aan voor eigenaar Kruidvat

Verhuurder vraagt bankroet aan voor eigenaar Kruidvat

AMSTERDAM (ANP) - Een Dordtse vastgoedondernemer heeft faillissement aangevraagd voor AS Watson, het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en parfumerieketen ICI Paris in Nederland. Het concern deelde verhuurders van winkelpanden van die laatste keten in een brief mee tot nader order geen huur te kunnen betalen, omdat de filialen wegens de coronapandemie gesloten blijven.

Pieter van Loon, dat in Dordrecht een winkelpand aan ICI Paris verhuurt, vindt die eenzijdige opzegging niet kunnen en meldt bankroet te hebben aangevraagd voor AS Watson. Hij verwacht gemakkelijk aan te kunnen tonen dat het bedrijf bij meer partijen de verplichtingen niet nakomt. AS Watson heeft namelijk zelf te kennen gegeven 155 winkelverhuurders voorlopig niet te betalen.

"Ik heb geen zin om met een Chinees miljardenbedrijf juridisch de degens te kruisen", bevestigde Van Loon na berichtgeving door nieuwswebsite Vastgoedmarkt.nl. "Maar we moeten ook een statement maken naar verhuurders. Wat zou een huurovereenkomst anders nog waard zijn. Daar wil ik een rechterlijke uitspraak over."

Bankroet

Als ondernemers faillissement aanvragen voor een partij die verplichtingen niet nakomt, betekent dat niet automatisch dat een bankroet wordt toegewezen. Het is dan ook niet gezegd dat het moederbedrijf van ICI Paris en Kruidvat acuut op omvallen staat.

Van Loon verwacht enerzijds dat AS Watson bij een faillissementsprocedure weinig juridische gronden heeft om zich te verweren. Tegelijkertijd hoopt hij af te dwingen dat het bedrijf om de tafel gaat met gedupeerde verhuurders zoals hij. "Als ze me nu tegemoetkomen, trek ik het faillissement net zo snel weer in."

Geen bevestiging

De rechtbank Midden-Nederland, waar de vastgoedondernemer de aanvraag heeft ingediend, kon niet bevestigen of de aanvraag binnen is. Rechtbanken doen nooit mededelingen over lopende faillissementszaken voordat de rechter uitspraak heeft gedaan.

AS Watson laat weten in gesprek te willen gaan met verhuurders aan ICI Paris. Volgens een woordvoerder hebben verhuurders voorstellen gedaan over hoe nu om te gaan met de huur voor gesloten winkels. Het bedrijf "neemt die in overweging en gaat er volgende week op in".

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

16 minuten geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

1 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

3 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiƫn) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

4 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geƫindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

4 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

4 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

4 uur geleden