Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

DEN HAAG (ANP) - De verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen is vrijwel zeker van de baan. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Het plan is nu om de mariniers onder te brengen in Nieuw Milligen, bij Apeldoorn. Zeeland zal worden gecompenseerd voor het verlies.

De Provincie Zeeland zegt nog niets vanuit 'Den Haag' te hebben vernomen. "Zolang wij niets uit Den Haag hebben gehoord komt de kazerne gewoon naar Zeeland."

Al sinds 2012 is Defensie bezig met de verhuizing van de ongeveer 1800 mariniers naar Vlissingen. Daar zou een nieuwe kazerne worden gebouwd, maar er is veel weerstand bij de zeesoldaten. Het Korps Mariniers heeft onder meer door de verhuizing te maken met leegloop.

Compensatie

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft haar plan vorige week vrijdag voorgesteld in de ministerraad, maar toen werd uiteindelijk besloten dat Defensie eerst moet kijken naar compensatie voor Zeeland voor het besluit officieel naar buiten wordt gebracht.

Ook in de Tweede Kamer wordt door een aantal partijen al langer getwijfeld aan de verhuizing. Regeringspartij D66 is er zeer kritisch over, terwijl GroenLinks en PVV de verhuizing willen schrappen. Kamerleden maken zich grote zorgen over het aantal mariniers dat het korps verlaat.

Uitstroom mariniers

Commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers waarschuwde in mei 2018 in de Tweede Kamer dat het aantal mariniers dat zal vertrekken nog "vele malen groter" zal worden als de verhuizing zou doorgaan. Ook binnen Defensie is men verontrust over de uitstroom van deze special forces.

Veel mariniers zien het niet zitten om Utrecht voor Zeeland te verruilen. Ook is er ontevredenheid over de faciliteiten van de nieuw te bouwen Michiel de Ruyterkazerne. Vorig jaar juni zei Visser nog niet van plan te zijn de verhuizing te stoppen. Het ongedaan maken van de verhuizing zou tientallen miljoenen gaan kosten, waarschuwde Defensie toen.

De gemeente Vlissingen, het waterschap en de provincie Zeeland stuurden het kabinet woensdag nog een brief waarin zij vroegen om de komst van de mariniers opnieuw te bevestigen.

Meer uit Politiek

Faber vindt Efteling-uitje van jongeren azc 'on-uit-leg-baar'

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.

7 uur geleden
Beoogd ambassadeur VS wil inzetten op handel en veiligheid

WASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.

7 uur geleden
Timmermans: kabinet hierna moet akkoord sluiten over loonstijging

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.

10 uur geleden
Coenradie: 4100 cellen minder in 2029 als er geen extra geld komt

ROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.

12 uur geleden
OM: voorwaardelijke taakstraf tegen oud-minister Bot om ongeval

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.

12 uur geleden
Minister Klever ontving 16.501 euro te veel bij ON!

HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.

1 dag geleden
Minister moet verbreden snelwegen Utrecht beter onderbouwen

DEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.

1 dag geleden