Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

DEN HAAG (ANP) - De verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen is vrijwel zeker van de baan. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Het plan is nu om de mariniers onder te brengen in Nieuw Milligen, bij Apeldoorn. Zeeland zal worden gecompenseerd voor het verlies.

De Provincie Zeeland zegt nog niets vanuit 'Den Haag' te hebben vernomen. "Zolang wij niets uit Den Haag hebben gehoord komt de kazerne gewoon naar Zeeland."

Al sinds 2012 is Defensie bezig met de verhuizing van de ongeveer 1800 mariniers naar Vlissingen. Daar zou een nieuwe kazerne worden gebouwd, maar er is veel weerstand bij de zeesoldaten. Het Korps Mariniers heeft onder meer door de verhuizing te maken met leegloop.

Compensatie

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft haar plan vorige week vrijdag voorgesteld in de ministerraad, maar toen werd uiteindelijk besloten dat Defensie eerst moet kijken naar compensatie voor Zeeland voor het besluit officieel naar buiten wordt gebracht.

Ook in de Tweede Kamer wordt door een aantal partijen al langer getwijfeld aan de verhuizing. Regeringspartij D66 is er zeer kritisch over, terwijl GroenLinks en PVV de verhuizing willen schrappen. Kamerleden maken zich grote zorgen over het aantal mariniers dat het korps verlaat.

Uitstroom mariniers

Commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers waarschuwde in mei 2018 in de Tweede Kamer dat het aantal mariniers dat zal vertrekken nog "vele malen groter" zal worden als de verhuizing zou doorgaan. Ook binnen Defensie is men verontrust over de uitstroom van deze special forces.

Veel mariniers zien het niet zitten om Utrecht voor Zeeland te verruilen. Ook is er ontevredenheid over de faciliteiten van de nieuw te bouwen Michiel de Ruyterkazerne. Vorig jaar juni zei Visser nog niet van plan te zijn de verhuizing te stoppen. Het ongedaan maken van de verhuizing zou tientallen miljoenen gaan kosten, waarschuwde Defensie toen.

De gemeente Vlissingen, het waterschap en de provincie Zeeland stuurden het kabinet woensdag nog een brief waarin zij vroegen om de komst van de mariniers opnieuw te bevestigen.

18 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Guus111 1 jaar geleden
Ik krijg al een opmerking op Twitter. Ja, ik woon zelf in Zeeland hoor. Die opmerkingen van vorige schrijvers over mietjes etc etc vind ik volkomen misplaatst. Ook een marinier heeft een sociaal leven. Als je hem dat niet gunt en vind dat hij maar erop los moet slaan dan krijg je toestanden als met die Marco Kroon.
Guus111 1 jaar geleden
Mensen, dit was toch vanaf het begin een doodgeboren kind. Als je in de omgeving van Doorn woont en je familie is daar gesetteld dan wil je toch niet naar Vlissingen. Voor die mariniers is dat een uithoek van het land. Voor mij is het absoluut logisch dat die mariniers niet willen. De provinciale staten moeten ophouden met zeuren (eigenlijk zeiken) daarover. Alleen had Den haag daar nooit over moeten beginnen. Dus hou op daarover. Die mariniers komen absoluut niet.
dolfijnvrouwtje 1 jaar geleden
afspraak is afspraak den haag moet zijn woord na komen en de mariniers hebben niks te willen zijn dat nu mannen of zijn het mietjes die ook door ons belasting en overheids geld worden betaalt dus die moeten niet zeuren maar gewoon hun orders op volgen dan pas ben je een echte man zeeland heeft alles dus ook voor hun partners en kinderen dus er zijn mariniers die hier een huis hebben gekocht die kunnen dan ook weer verhuizen he …. een echte marinier zit overal en die heeft niks te willen en mariniers die wat te zeuren hebben dat zijn mietjes
dolfijnvrouwtje 1 jaar geleden
afspraak en
J. de Troije 1 jaar geleden
Nederland op zn smalst. Staatssecretaris zou functie uit incompetentie moeten neerleggen indien ze zich laat leiden door .......... Anders ben je geen knip voor de neus waard. In het verleden zijn er besluiten genomen. En doorgaan met hetgeen in werking is gezet. Het kan en mag niet zo zijn dat we miljoenen verkwisten. We praten nu al over compensatie!? Ik kan me als mede belastingbetaler hier enorm over opwinden. De buitenste provincies van Nederland doen blijkbaar niet mee. We mogen wel betalen maar meedoen ho maar.
wvberend 1 jaar geleden
En Apeldoorn is dan niet te ver.?? Laat ze hier in Vlissingen niet meer binnen ook niet om te oefenen op ons strand, want dan gaan hun vrouwen bellen waar ze blijven .
Michel de R 1 jaar geleden
Vroeger had je IJZEREN MANNEN Tegenwoordig PFffffffff....
jgth 1 jaar geleden
Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen
davoogdt 1 jaar geleden
is de overheid nog slaper als de Mariniers om het toe te geven
Akke de Graaf 1 jaar geleden
Ken je die mop van die Mariniers die naar vlissingen gingen? JUIST!
amerik 1 jaar geleden
op het vaandel staat :Qua patet orbis ( zo ver de wereld strekt) geloof niet dat ze de uitspraak snappen net buiten Doorn houd tegenwoordig de wereld op geloof niet dat de zeeuwen ze nog willen in de provincie
alfafox1 1 jaar geleden
Onbetrouwbaar,en met die groenen weer voorop lapzwanzen zijn het.
maximus 1 jaar geleden
Wat een slappe mietjes zeg ! stel je voor dat hun huid helemaal ruw word van al die zoute zee lucht.
H. Geertse 1 jaar geleden
Opheffen dat Korps Mariniers. Dit was een krijgsmachtonderdeel waar men vroeger trots op kon zijn. Maar Nederland heeft geen behoefte aan een stel mietjes die liever in een zandbak op de Veluwe spelen dan als echt Zeesoldaten aan het water te zitten. Michiel de Ruyter draait zich om in zijn graf als hij dit aanhoort. Nogmaals opheffen dat onderdeel en hevel de taken maar over naar de Commando's en de Luchtmobile Brigade.
Vlibo 1 jaar geleden
Wie maakt er nou eigenlijk de dienst uit:de regering die afspraken heeft gemaakt of muitende mariniers.Zij hebben toch trouw aan vaderland beloofd.Je hebt als militair maar te gaan wat de regering oplegt.In het bedrijfsleven is het niet anders:wordt je werkplek veranderd dan kun je meegaan of je biezen pakken andere smaken zijn er niet.
Bruine beer. 1 jaar geleden
Nou ik ben er heel kort over,wij moeten op de kleintje,s letten en onze regering verkwisten bakken met geld over deze kwestie van onze Mariniers kazerne het is te gek voor deze woorden jullie hadden dit geld GVD beter in de zorg kunnen steken in Zeeland stelletje slappe lullen!!!!!!!!! ik wens jullie een fijn weekend toe maar ik moest dit even kwijt.
DDB en DDB-tje 1 jaar geleden
Nou.. we hebben er in ieder geval een mooie rotonde bij in Vlissingen.
bung 1 jaar geleden
een "staats secretaris" plus de rest van de regering die zich laat ringeloren door een stel soldaatjes --gaan ze straks ook over tot de 4 daagse gevechtsweek? wat een slappelingen zijn dat--"zee soldaten" voelen zich dus prettiger ver van zee. kunnen ze echt zwemmen?

Meer uit Politiek

Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

4 uur geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

21 uur geleden
PvdA vertrouwt Rutte nog niet, GroenLinks houdt deur op een kier

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is bij PvdA-leider Lilianne Ploumen nog niet hersteld, zegt ze woensdag tijdens het debat over de formatie. Eerder steunde de PvdA een motie van wantrouwen tegen hem, die het nipt niet haalde. Ook GroenLinks zette haar handtekening onder die motie, maar partijleider Jesse Klaver vindt "dat we de inhoudelijke gesprekken met elkaar moeten starten". Dat is volgens hem ook de taak die de Kamer heeft gekregen van informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Hamer krijgt tot 6 juni om te kijken welke partijen gaan formeren

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer is door D66 en VVD voorgedragen als nieuwe informateur. Zij moet onderzoeken of er al stappen zijn te zetten om de politieke cultuur te vernieuwen en een economisch herstelplan in elkaar te zetten. Eerst moet inhoudelijk worden vastgesteld hoe het beleid er de komende jaren ongeveer uit moet gaan zien. Daarvoor heeft ze tot 6 juni de tijd, stelt de motie waarmee de partijen haar voordragen. Pas daarna gaat Hamer onderzoeken welke partijen een nieuwe coalitie gaan vormen, zo blijkt uit het voorstel van D66 en VVD.

1 dag geleden
Kaag: formatie nog geen gelopen wedstrijd

DEN HAAG (ANP) - De formatie van een nieuw kabinet waarin D66 deelneemt is nog niet beklonken, stelt D66-leider Sigrid Kaag. Ze reageert daarmee op een opmerking van DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan, die tegen haar zei dat ze hoe dan ook vicepremier namens haar partij zal worden in een vierde kabinet van Mark Rutte. Maar de inhoudelijke verschillen tussen de VVD en D66 zijn groot, zegt ze. "De formatie is nog geen gelopen wedstrijd."

1 dag geleden
Rutte: ik zal hulp nodig hebben bij nieuwe bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte, die hoopt na de formatie een vierde kabinet te leiden, zal "hulp nodig hebben" bij aspecten van de nieuwe bestuurscultuur waar hij moeite mee heeft. "Dat weet ik van mezelf", zei de liberale voorman in het debat. Hij verwacht dat zo'n nieuwe politieke cultuur leidt tot heftigere politieke debatten, ook tussen coalitiepartijen. Dit terwijl Rutte naar eigen zeggen juist de neiging heeft conflicten klein te houden en de nadruk te leggen op goede persoonlijke verhoudingen.

1 dag geleden
Partijen boos over manier van aanwijzen Hamer als informateur

DEN HAAG (ANP) - De rechtse partijen PVV en JA21 zijn niet te spreken over het feit dat de naam van SER-voorzitter Mariëtte Hamer als nieuwe informateur al rondgaat. Hamer is nog niet officieel als informateur benoemd, en de oppositiepartijen zelf zijn hierover niet geïnformeerd, stellen partijleiders Geert Wilders en Joost Eerdmans. Zij vinden het niet democratisch dat dit met een aantal partijen al besloten is.

1 dag geleden