Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verhuizing goudvoorraad en bankbiljetten DNB afgerond

Verhuizing goudvoorraad en bankbiljetten DNB afgerond

HAARLEM (ANP) - De voorraad goud en bankbiljetten van De Nederlandsche Bank (DNB) is overgebracht vanuit de kluis van het kantoor in Amsterdam naar het pand van de voormalige gelddrukkerij Joh. Enschede in Haarlem. DNB meldde dat het transport een waarde van in totaal 14,5 miljard euro vertegenwoordigde.

Het ging om 4,5 miljard aan bankbiljetten en een goudvoorraad met een waarde van ongeveer 10 miljard. De verhuisde goudvoorraad bestaat uit 14.000 baren goud en ongeveer 1000 dozen met gouden munten. Dit goud vormt een derde van de totale goudvoorraad van DNB. Daarnaast ligt een derde van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank. De overige 38 procent ligt in Engeland en in Canada.

De verhuizing begon vrijdag om 18.00 uur en werd zaterdag om 15.30 uur afgerond. Defensie, de marechaussee en de politie waren bij de verhuisoperatie betrokken.

Aanleiding voor de verhuizing is de start van de renovatie van het DNB-hoofdkantoor in Amsterdam. De opslag van het goud en de bankbiljetten in Haarlem is tijdelijk. Het goud en het bankbiljettenbedrijf worden uiteindelijk ondergebracht op een nieuw te bouwen locatie in Zeist, het DNB Cashcentrum. Dat zal naar verwachting in 2023 gereed zijn. Tot die tijd blijft Haarlem de bewaarplaats.

Meer uit Financieel

Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP) - De Franse justitie is dinsdag bij banken binnengevallen. Die worden verdacht van dividendfraude en witwassen. Het gaat om de Franse banken BNP Paribas, Société Générale, Natixis en de Franse tak van het Britse HSBC.

25 minuten geleden
Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

2 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

3 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

3 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

4 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

4 uur geleden