
Verhoren van start die 'ontwrichting' door gaswinning laten zien
DEN HAAG (ANP) - Maandag gaan de eerste openbare verhoren van start door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen. De eerste week komen vooral gedupeerden aan het bod, maar ook oud-minister Annemarie Jorritsma.
Volgens commissievoorzitter Tom van der Lee laten de eerste verhoren zien "wat de gaswinning voor Nederland heeft betekend". Maar ook vooral "hoe ontwrichtend de gevolgen ervan kunnen zijn", aldus het GroenLinks-Kamerlid bij de aankondigende persconferentie.
De commissie heeft duidelijk willen aangeven vanaf de start goed te luisteren naar de gedupeerden van de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gasboringen in de provincie. Later in de week komen onder meer wetenschappers, toezichthouders en rijksambtenaren aan bod en vertegenwoordigers van de NAM en Shell. Het meest in het oog springende verhoor staat voor woensdagmiddag gepland. Dan praat de commissie met Jorritsma, minister van Economische Zaken en vicepremier van 1998 tot 2002.
De commissie heeft de afgelopen maanden al dossieronderzoek gedaan en 124 voorgesprekken gevoerd. Het werk heeft zich vooral "achter de schermen" afgespeeld, en de commissie heeft zich "breed en heel intensief verdiept in de problematiek van de aardgaswinning", aldus Van der Lee. De Kamerleden brachten al bezoeken aan het aardbevingsgebied in Groningen.
De parlementaire enquête is het zwaarste middel van de Kamer, temeer omdat de commissie betrokkenen onder ede kan horen en documenten kan opeisen. De commissie vorderde al 600.000 documenten bij 47 organisaties als "ministeries, oliemaatschappijen, regionale overheden en betrokken kennis- en toezichtinstellingen".
Na deze eerste week, worden de verhoren pas weer na de zomerstop van het parlement voortgezet. Ze zullen duren in oktober. Het eindrapport wordt begin volgend jaar verwacht.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
4 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
8 uur geleden