Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verhoging gasprijzen Turkije duwt inflatie tot boven 60 procent

Verhoging gasprijzen Turkije duwt inflatie tot boven 60 procent

ISTANBUL (ANP/RTR) - De prijzen van aardgas gaan ook in Turkije fors omhoog als gevolg van de wereldwijde energiecrisis. De Turkse staatsimporteur van energie BOTAS ziet zich daarom genoodzaakt de hogere energieprijzen door te berekenen. De prijsstijgingen zullen de toch al hoge inflatie in het land verder laten oplopen. De verwachting van kenners is dat de geldontwaarding in maart voorbij de 60 procent gaat.

BOTAS verhoogt de aardgasprijzen voor de industrie met 50 procent en die voor huishoudens met 35 procent. Verder worden ook de prijzen voor aardgas dat nodig is voor de productie van elektriciteit verhoogd. Hier gaan de tarieven met 44,3 procent omhoog.

Turkije importeert bijna al zijn energie, waardoor het kwetsbaar is voor grote prijsschommelingen. Sinds september zijn de energiekosten scherp gestegen. In de eerste twee maanden van dit jaar alleen al ging het om een stijging van 212 procent, met alle gevolgen voor de inflatie van dien.

De Turkse consumenteninflatie bedroeg in februari 54,4 procent. Dat het leven in Turkije in doorsnee zoveel duurder is geworden, komt vooral door de waardedaling van de lira. De munt verloor vorig jaar 44 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De daling werd versneld na een reeks renteverlagingen door de centrale bank onder druk van president Recep Tayyip Erdogan. De gangbare economische theorie is dat de rente wordt verhoogd om de inflatie in toom te houden. Veel economen waarschuwden eerder al dat het beleid van Erdogan zou zorgen voor meer inflatie.

Meer uit Financieel

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

DEN HAAG (ANP) - Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een nieuw record hebben bereikt, hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag bekendgemaakt.

33 minuten geleden
Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

2 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

2 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

4 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

5 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geƫxporteerd dan voorspeld.

6 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

6 uur geleden