Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verhoging gasprijzen Turkije duwt inflatie tot boven 60 procent

Verhoging gasprijzen Turkije duwt inflatie tot boven 60 procent

ISTANBUL (ANP/RTR) - De prijzen van aardgas gaan ook in Turkije fors omhoog als gevolg van de wereldwijde energiecrisis. De Turkse staatsimporteur van energie BOTAS ziet zich daarom genoodzaakt de hogere energieprijzen door te berekenen. De prijsstijgingen zullen de toch al hoge inflatie in het land verder laten oplopen. De verwachting van kenners is dat de geldontwaarding in maart voorbij de 60 procent gaat.

BOTAS verhoogt de aardgasprijzen voor de industrie met 50 procent en die voor huishoudens met 35 procent. Verder worden ook de prijzen voor aardgas dat nodig is voor de productie van elektriciteit verhoogd. Hier gaan de tarieven met 44,3 procent omhoog.

Turkije importeert bijna al zijn energie, waardoor het kwetsbaar is voor grote prijsschommelingen. Sinds september zijn de energiekosten scherp gestegen. In de eerste twee maanden van dit jaar alleen al ging het om een stijging van 212 procent, met alle gevolgen voor de inflatie van dien.

De Turkse consumenteninflatie bedroeg in februari 54,4 procent. Dat het leven in Turkije in doorsnee zoveel duurder is geworden, komt vooral door de waardedaling van de lira. De munt verloor vorig jaar 44 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De daling werd versneld na een reeks renteverlagingen door de centrale bank onder druk van president Recep Tayyip Erdogan. De gangbare economische theorie is dat de rente wordt verhoogd om de inflatie in toom te houden. Veel economen waarschuwden eerder al dat het beleid van Erdogan zou zorgen voor meer inflatie.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

15 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

8 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

10 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

10 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

10 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiƫn) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

10 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

11 uur geleden